Cea mai recentă ședință a Consiliului Local Târgu-Neamț (5 decembrie) a fost una fulger, chiar dacă a avut pe ordinea de zi 5 proiecte de hotărâre deosebit de importante. Primul proiect a fost cel privind rectificarea Bugetului local, precum și a Listei de Investiții pentru 2014. Această rectificare a avut loc ca urmare a unei solicitări din partea spitalului privind cofinanțarea unor lucrări de investiții cu 5%, respectiv cu suma de 23.000 de lei pentru reparaţii capitale la acoperiș și la tâmplăria exterioară a clădirii. Trebuie menționat că pentru aceleași lucrări au mai fost alocaţi 11.200 de lei pentru întocmirea documentației tehnice. S-au mai alocat, de asemenea, 200.000 lei pentru cheltuieli de personal, 400.000 lei pentru utilități, ce includ iluminat public și carburanți.

Un alt proiect de pe ordinea de zi, care interesa, în mod special, Școala Postliceală Sanitară Laureatus, ce-și desfășoară cursurile în 5 săli de curs, 2 birouri, un laborator de chimie și unul de informatică din cadrul Școlii „Ion Creangă” Humulești, a fost și cel cu privire la prețul de pornire a licitației privind închirierea acestor spații. Aleșii locali au hotărât ca preț de pornire suma de 2.300 lei pe lună și nu cum a fost inițial, 5 €/mp. Alt proiect a fost cel privind aprobarea tarifului de depozitare a deșeurilor municipale și asimilabile, în spațiul de depozitare temporară. SC Eurosal Trade SRL a practicat până acum un tarif de 28,75 lei/mc de deșeuri, ceea ce i-a convins pe aleșii locali să păstreze același tarif și în continuare, chiar dacă, inițial, în același proiect era prevăzut un tarif de 34 de lei/mc.

S-a aprobat și un proiect prin care administrația locală a convenit cu Eurosal Trade încheierea unui act adițional prin care în spațiul de depozitare temporară a deșeurilor, dat în exploatare către aceeași societate, se vor depozita deșeurile menajere provenite din Târgu-Neamț, fără taxă, până la 1 februarie 2015. Un ultim proiect de pe ordinea de zi, în care erau implicați, din punct de vedere juridic, și câțiva aleși locali, a fost și cel privind modificarea articolului 1 din HCL 247 din 27.11.2014 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2015. Practic, modificarea se referă la stabilirea procentului de 1% pentru calculul impozitului pe clădiri datorat de persoanele juridice. Inițial, același impozit pe clădiri datorat de persoanele juridice a fost stabilit la un procent de 0,5%. C

hiar dacă unii aleși locali care au clădiri în centrul orașului și în care își desfășoară afaceri nu au fost prea încântați de păstrarea tarifului practicat de 10 ani, s-a votat în unanimitate. În expunerea de motive a a proiectului se arată clar și de ce s-a stabilit păstrarea procentului de 1%: investiții în derulare în 2015, cum ar fi lucrări de canalizare menajeră în mai multe zone, distribuție de gaze naturale, amenajări parcări, rețea canalizare menajeră, amenajare spațiu joacă Parc Central, modernizare străzi, contract credit BCR din 30.12.2010 pentru investiții cu suma de 4.965.527 € și contract plată arierate MFP Trezorerie în sumă de 4.110.233 lei. Diminuarea procentului de impozit pe clădiri datorat de persoanele juridice ar fi dus la imposibilitatea realizării investiţiilor sau achitării datoriilor primăriei. (C.T.S.)

Articolul precedentBilanţ 2014 al Poliției Locale
Articolul următorMărgineni: Balast în caz de… avarie