reclama autocenter

Constantin Nita este optimist

* interviu cu Constantin Niță, directorul VCM-LPS Piatra Neamț

Voleibaliștii pietreni se află în fața unui sezon care se anunță a fi unul foarte greu. Nici nu s-a cristalizat bine o echipă competitivă, că formația pregătită de profesorii Dan Gavril și Nicu Buruș a trebuit să schimbe liniile din mers. Din rațiuni financiare, directorul Constantin Niță a fost nevoit să renunțe la câțiva jucători cu experiență și să aducă alții tineri, pentru a încerca o reconstrucție a unei formații de viitor. Pe lângă acest proiect de întinerire masivă a lotului, clubul pietrean a mai realizat o asociere cu câteva localități din județ, pentru a lărgi aria de selecție.

– Cum ați gândit acest proiect de reconstrucție?

– La ora actuală echipa de volei demarează un proiect care vizează întinerirea lotului. S-a renunțat la jucătorii mai în vârstă, inclusiv la căpitanul Harbuz, pentru a fi completat cu tineri dornici de marea performanță.

– Pe lângă Harbuz, cine a mai plecat?

– A mai plecat și Afloarei, care, de fapt, a ales să nu mai continue activitatea, a mai plecat și ridicătorul Moisa, la Baia Mare și Purice, la care am renunțat din cauza vârstei și pentru că, în returul campionatului trecut, a avut o participare modestă la rezultatele echipei.

– Purice s-a înțeles cu o echipă anume?

– Am înțeles că vrea să se întoarcă la Ploiești să continue în Liga secundă, dar n-am primit nicio solicitare de la nimeni. El mai are un an de zile contract cu noi și va pleca conform grilei de transfer.

– Cu cine ați ales să completați lotul?

– Deocamdată a venit un copil din Republica Moldova, Serghei Predius, în vârstă de 20 de ani. Sperăm să ne mai vină doi jucători din țară, în urma unor negocieri, cu care să ne completăm lotul, pentru că postul deficitar în echipă este cel de ridicător.

– Cine credeți că va rămâne liderul din teren al echipei?

– Plecând de la ideea că a plecat căpitanul, eu cred că el se va alege între Iosif sau Rareș Gavril. Unul din ei cred că va fi viitorul căpitan al echipei noastre.

– Jucătorul Gabriel Kis, de la Șimleul Silvaniei, rămâne în lot?

– În momentul când am renunțat la Purice, s-a mers pe varianta că acest copil are niște calități, are un comportament spectaculos, pe care va trebui să îl șlefuim și să îl aducem cu picioarele pe pământ. El nu a înțeles că aici se dorește să se facă performanță, dar va înțelege acest lucru înainte de începerea campionatului.

– Care este postul deficitar?

– În acest moment postul de ficitar în echipă este cel de ridicător. La ora actuală, este numai Cazacu. Deocamdată mai așteptăm, dar suntem preocupați să aducem un ridicător. La nivelul bugetului, noi suntem preocupați să aducem jucători tineri, cu o grilă de salarizare mult mai mică, pentru că altfel nu putem face față. Eu consider că gruparea de la Piatra Neamț niciodată n-a trișat în relațiile cu nimeni. Nu s-a pus problema să nu plătim salariile sau indemnizațiile de efort.

– Ce se dorește în acest campionat?

– În acest campionat, gruparea noastră dorește să fie între primele 7 echipe, să rulăm toți sportivii, iar jucătorii, chiar dacă vin din Republica Moldova, vor avea contracte încheiate pe mai mulți ani, pentru că vrem stabilitate în sânul echipei. Transferul internațional se face pe un an, dar vom face un contract de asociare cu Federația din Republica Moldova, prin care, acești sportivi să servească echipa noastră cel puțin 3 ani.

– S- a redresat situația financiară a echipei?

– Sigur. Prin plecarea celor mai vechi, cu salarii mai mari și prin acest proiect de întinerire a lotului, bugetul este unul diminuat pe care sperăm să îl ducem la bun sfârșit.

– Ați mai pus ochii pe alți tineri?

– Deocamdată, nu. Venirea jucătorului Lupu, care este foarte bun, titular, împreună cu Mocanu, la naționala de juniori, precum și prin venirea lui Kis, care este un băiat tânăr și el, nu mai spunem de Bălan, care sperăm să se înhame la treabă și el, să formăm o echipă puternică de tineri.

– Ați găsit înțelegere la conducerea Consiliului Județean?

– Vreau să-i mulțumesc domnului președinte Culiţă Tărâță, pentru că s-a implicat în cantonamentul nostru de la Durău, la fel și conducerii mai multor hoteluri din zonă, deoarece nu stăm prea bine cu banii. De la începutul anului, am primit de la Consiliul Local doar 30.000 de lei, deși promisiuni am avut.

– Dar consilierii județeni, ce mesaje v-au mai transmis?

– Luna aceasta, în ședința CJ, voi reintroduce proiectul pentru suplimentarea fondului alocat echipei și, în acest sens, am realizat o informare pentru domnii consilieri, prin care îi anunț că am realizat centre de inițiere în volei cu primarii comunelor și profesorii de educație fizică din Alexandru cel Bun, Dămuc, Tarcău și Ceahlău. Este un proiect prin care mărim aria de selecție și prin care încercăm să convingem tinerii să practice voleiul.

Cupa Municipiului

Voleibaliștii pietreni vor participa, în această săptămână, la Cupa Municipiului Piatra Neamț. Programul meciurilor este următorul:

Joi, 5 septembrie

ora 16 Universitatea Cluj – Unirea Dej
ora 18 VCM-LPS Piatra Neamț – CSM București

Vineri, 6 septembrie

ora 16 Universitatea Cluj – CSM București
ora 18 VCM-LPS Piatra Neamț – Unirea Dej

Sâmbătă, 7 septembrie

ora 10 CSM București – Unirea Dej
ora 12 VCM Piatra Neamț – Universitatea Cluj

Gabriel Kis

Serghei Predius - transferat din Republica Moldova

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentO vice de onoare
Articolul următorIgienizări la școlile de sub Cetate