0:00

Arhitectul pieței ce se va construi, Iulian Diaconescu, a explicat, într-o conferință de presă susținută ieri, la sediul primăriei, conceptul pe care se va merge în viitoarea construcție a Pieței Centrale. În urma expertizei tehnice care s-a făcut, s-a constatat că poate fi folosită structura parterului.

„În noua configurație a proiectului s-a mers, în linii mari, pe proiectul vechi, dar s-a ținut cont de micile neajunsuri. Și anume, s-a coborât tot ceea ce înseamnă vânzare carne proaspătă, carne ambalată sau congelată, la parter. De asemenea, peștele s-a mutat pe latura nordică cu acces separat. Modulele de panificație care erau la parter în hala de legume-fructe sunt acum pe latura de est, în locul peștelui. S-a păstrat poziția lactatelor. Birourile sunt la etaj, s-a păstrat și fast-food-ul de la parter”.

În noua organizare a halei de legume-fructe, toate tarabele vor fi metalice, integral. Iar punct de interes central, va fi un ceas cu 4 fețe, văzut de arhitect ca un punct de întâlnire important în mijlocul pieței, în locul fântânii arteziene.

„La etaj, s-au urcat produsele agro-alimentare ambalate. Pe latura sudică, s-a propus să avem un mic restaurant în sensul în care, lăsăm spațiul liber, iar cine va prelua acea activitate își va mobila așa cum trebuie în funcție de necesități. Vom avea terase acoperite și descoperite pentru servirea unei mese sau cafele la etaj”, a declarat Iulian Diaconescu.

Legea obligă ca noua construcție să fie prevăzută cu sprinklere. Sunt acele dispozitive din care, în caz de incendiu, apa să curgă din plafon. Pentru acestea, este nevoie și de un rezervor tampon pentru alimentarea acestora, cu stații de alimentare aferente.

„Am mai prevăzut în această clădire, la parter, și locuri de joacă pentru copii, iar accesele pe care le avea înainte piața s-au păstrat. Ca imagine, s-a mers cu mai multă sticlă pe exterior pentru a se câștiga lumină, iar în zona spațiilor vitrate se vor vinde produse apicole și flori. E un impact pozitiv asupra cetățeanului”, a mai spus arhitectul Diaconescu.

Reconstrucția Pieței Centrale aduce surprize, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Structural vorbind…

Din punct de vedere structural, arhitectul spune că s-a păstrat structura de la parter, dar toată zona de legume-fructe se va reconstrui. Propunerea e o structură în boltă, cu doi stâlpi noi pe deschidere și toată structura va fi din țeavă.

„Pe partea nordică, se intră exclusiv în zona de pește. La etaj sunt modulele pentru agro-alimentare ambalate, fără produse industriale. Pe latura dinspre Baltagului, zona fast-food, zona de lactate, zona de acces, zona de panificație și zona de servicii, grupuri sanitare, depozite și vestiare. Către vest, va fi o ieșire pentru clienți din zona de carne”, a mai declarat arhitectul, șef de proiect.

Vânzarea se va face în boxe, boxele vor fi doar din materiale ignifuge, vor fi din panouri din aluminiu.

Viceprimarul Aurelia Simionică, prezentă, de asemenea, la conferința de presă, a povestit despre ce se dorește în viitoarea construcție ce va fi piața centrală a orașului.

„În ceea ce înseamnă această reașezare am pornit de la necesitatea comună pe tipul de produs comercializat, elementele de dotare și de construcție, pentru că fiecare trebuie să îndeplinească altfel de condiții. Dacă excludem produsele industriale vom avea un spațiu excedentar, acesta dorind să-l păstrăm tot pe profilul strict alimentar. Aici mă refer la partea de etaj, unde ar trebui să se desfășoare comerț cu produse alimentare ambalate, produse care să fie destinate unor ocazii, care să fie destinate unor consumatori cu anumite pretenții, produse gen cadou destinate meselor de sărbătoare sau întâlnirilor de familie, iar latura laterală acolo unde noi am prevăzut un spațiu pentru alimentație publică, în condițiile în care vom avea solicitări foarte mari pentru comercianți de produse alimentare, și acest spațiu poate fi transformat în spațiu comercial”.

În momentul de față, s-a calculat capacitatea, gradul de acoperire, solicitările comercianților pe ceea ce înseamnă fosta piață centrală și se va majora ca și disponibilitate cu 50%. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentCampanie pe ultima sută de metri: Încă un oficial al Sănătății, în vizită la Neamț
Articolul următorȘi directorii votește