0:00

Vulcănescu Răzvan Teohari (PC), subsecretar în cadrul Ministerului Sănătății (MS), a efectuate ieri, 6 noiembrie, o vizită la două din spitalele județului Neamț, cu doar 3 zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, pentru a vedea cum își desfășoară acestea activitatea medicală și care sunt planurile lor de viitor, în ceea ce privește modernizarea și dotarea cu aparatură medicală. Prima oprire a oficialului a fost la Spitalul Județean, unde, însoțit de Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean, dr. Ioan Lazăr, managerul unității, dr. Alexandru Juncu, director medical și reprezentanți ai partidelor politice PC și PSD, acesta a avut ocazia să vadă câteva din proiectele investiționale începute la SJ și să afle mai multe despre planurile de viitor. Potrivit deputatului Cătălin Drăgușanu (PC), cel care a lansat invitația către oficialul din Sănătate, această vizită a reprezentat un pas premergător pentru obținerea de fonduri care să acopere necesarul celor două spitale.

„Mai este nevoie de bani pentru Blocul Operator, care e pe final de investiție, undeva la 70-75% din investiție. Încercăm să mai obținem acum o finanțare de la Ministerul Sănătății, minister care deja a făcut o finanțare în direcția aceasta, dar să vedem dacă mai obținem ceva la redistribuirea pe final de an. Domnul ministru va fi și la deschiderea spitalului de la Târgu-Frumos. Am profitat de ocazia aceasta pentru a-l aduce în două puncte cheie pentru sănătatea nemțeană: Spitalul Județean și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. Noi i-am invitat și pe colegii de la PSD pentru că interesul este comun. Trebuie să ne dăm mâna pentru a ajunge la niște obiective de interes. Până la urmă nu contează cine o face, este mai puțin important. Esențial este ca proiectele pe care le are spitalul să fie puse în aplicare, să poată accesa fonduri europene necesare acreditării și cele gândite pentru noua strategie de finanțare pe 2014-2015”, a declarat deputatul Drăgușanu.

Cea de-a doua oprire a fost la Spitalul de la Bisericani unde „ghidul” principal a fost primarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru.

Dorințe, turism medical, medici plătiți diferențiat

După periplul subsecretarului din MS, la sediul PSD a fost organizată o conferință de presă în care Vulcănescu a punctat câteva aspecte legate de sănătatea nemțeană, dar care au adus în prim plan prea puține noutăți. „Am răspuns invitației cu cea mai mare plăcere de a vizita cele două spitale. Salut și celălalt eveniment care s-a întâmplat în județul Neamț, tot în această săptămână, şi anume redeschiderea Spitalului de la Bicaz. Este bucuria noastră că am reușit să repunem pe picioare acest spital”, a spus Vulcănescu.

Acesta a amintit și despre planurile de viitor pe care conducerea Spitalului Județean le are cu mult discutata stațiune de la Negulești.

„Am discutat și cu managerul SJ. L-am rugat să ne transmită în scris care este viziunea dânsului vizavi de ce se poate face acolo și i-am transmis din partea noastră toată susținerea. Insist de fiecare dată pe toate locațiile unde există posibilitatea dezvoltării unui turism medical. Este foarte important ca pe perioada următoare 2014-2020, să putem să acesăm cât mai multe fonduri care vor fi disponibile astfel încât să avem posibilitatea chiar să putem atrage și pacienți străini”, a mai precizat Vulcănescu.

Pe lângă mult trâmbițata măsura de a crește veniturile salariale ale personalului medical, începând cu 1 ianuarie 2015, cu 100 de lei, un lucru care a suscitat interesul a reprezentat-o discuția despre existența unei grile de salarizare diferențiată pentru medicii cu rezultate deosebite. Vulcănescu a amintit că Ordonanța 2 pe 2014 a fost aprobată în Parlament, ordonanță ce reglementează posibilitatea tuturor spitalelor să finațeze cheltuielile administrative, astfel încât medicii care intenționează să plece să fie motivați printr-o remunerație atractivă. Despre vizita subsecretarului, managerul SJ a spus că este una de bun augur în contextul consolidării comunicării cu reprezentanții MS.

„Cât de curând voi merge la ministrul Sănătății pentru a relua discuțiile și pentru a găsi soluțiile necesare implementării proiectelor pe care ni le-am propus și care sunt atât de necesare atât personalului medical de aici, cât și pacienților care ajung la noi”, a declarat dr. Lazăr.

Marian TEODOROF

Articolul precedent”Sadoveanu mai e actual?”
Articolul următorReconstrucția Pieței Centrale aduce surprize