incendiu lan de grauTemperaturile foarte ridicate din ultima perioadă sporesc riscul de incendiu la culturile de cereale păioase. Cum anul trecut, în lunile iulie şi august, au fost 10 astfel de incendii, toate cu pagube însemnate, ISU Neamţ a formulat câteva recomandări pentru cetăţenii judeţului:

  1. Autovehiculele folosite la recoltarea şi transportul cerealelor vor fi echipate cu dispozitive (site) care să nu permită scânteilor (produse de funcţionarea motoarelor şi evacuate prin toba de eşapament) să intre în contact cu paiele. Un incendiu izbucnit în astfel de împrejurări s-a produs în satul Vad, comuna Dragomireşti, în seara zilei de 11.08.2014. În urma incendiului, au ars capul tractor al unui camion, o parte din cerealele din semiremorcă şi mirişte, pe o suprafaţă de un hectar.
  1. Se interzice fumatul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de culturile de cereale păioase, în perioada coacerii şi recoltării. Unul dintre incendiile în urma căruia au rezultat mari pagube materiale a izbucnit în comuna Gherăieşti şi a fost anunţat în data de 19.07.2015, la ora 16:43. În urma incendiului au ars: lizieră salcâm, pe o suprafaţă de 2 hectare, viţă de vie, pe o suprafaţă de 3 ha şi mirişte de grâu, pe o suprafaţă de 15 hectare.
  1. arderea miriştii se face numai după ce se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare (de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al unităţii administrativ-teritoriale), cu respectarea următoarelor măsuri:
  2. a) condiţii meteorologice fără vânt;
  3. b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  4. c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  5. d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  6. e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  7. f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  8. g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

Un incendiu produs în astfel de condiţii a izbucnit în satul Simioneşti, comuna Cordun, în seara de 6 iulie 2015. A ars un lan de orzoaică având suprafaţa de 2 ha. în incendiul izbucnit, cel mai probabil, ca urmare a faptului că proprietarul terenului vecin a dat foc miriştii. (ZCH NEWS)

Articolul precedentÎncă o femeie din Iaşi a dispărut
Articolul următorTaximetrist blocat în trafic de poliţie şi „percheziţionat”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.