seceta1Astăzi, 19 iunie, la Instituția Prefectului Neamț a avut loc o întâlnire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care s-a prezentat situația critică în care a ajuns județul în urma secetei din ultima perioadă. Ion Păvăleanu, directorul S.G.A. Neamţ, Maricel Tălmăcel, directorul Direcției Agricole Neamţ și col. Ioan Nițică, inspectorul şef al ISU „Petrodava” Neamţ au detaliat situaţia actuală a debitelor pe cursurile de apă, efectele secetei asupra culturilor agricole și situaţia asigurării necesarului de apă.

„Am transmis către toate primăriile județului Neamț să ne facă o inventariere a culturilor afectate de secetă, iar din datele primite până la 15 mai, dacă seceta va continua, probabil producția de grâu nu va fi nici măcar 40% din producția de anul trecut. Va fi și o producție slabă, și de proastă calitate. Culturile de toamnă, după părerea noastră, sunt compromise total! Culturile de primăvară, dacă nu plouă în perioada imediat următoare, vor avea aceeași soartă. Din experiența pe care o am, în 1996 ne-am mai confruntat cu un asemenea fenomen, în luna mai”, a spus ing. Maricel Tălmăcel. De asemenea, acesta a mai adăugat faptul că e posibil să avem cel mai slab an din punct de vedere al culturilor, de după Revoluție.

Secetă mare...
Secetă mare…

Ing. Ion Păvăleanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț a spus că este un deficit de apă de 60 de litri pe metru pătrat în luna mai, iar în iunie, până la această dată, deficitul ajunge la aproape 70 de litri pe metru pătrat.

Bineînțeles, s-a adus în discuție și necesitatea unui sistem de irigații pentru suprafețele cultivate și faptul că „nu se mai poate lăsa agricultura la mâna naturii”. La finalul întâlnirii, prefectul Ioan Vlad Angheluță a supus aprobării un document bun de arhivat numit „Planul de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de secetă, pe teritoriul judeţului Neamţ”.

Oana Iosub Toma