Astăzi, 15 noiembrie, după ce știrea despre drama celor 10 pacienți carbonizați și 4 cadre medicale cu arsuri în incendiul din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a făcut înconjurul lumii, SUA și Israel au transmis mesaje de condoleanțe.

În comunicatul Ambasadei SUA la București, postat la prânz, se arată: „Ambasadorul Zuckerman, în numele președintelui Trump și al poporului Statelor Unite, își exprimă sincere condoleanțe familiilor celor care au pierit în incendiul spitalului din Piatra Neamț. Oamenii din Statele Unite astăzi se întristează cu oamenii din România. Îi felicităm pe angajații curajoși ai spitalului și primii care au răspuns, care, fără să se gândească la propria lor siguranță, s-au repezit în flăcări pentru a salva pacienții și alte persoane aflate încă în spital”. Mesajul continuă cu urări pentru cadrele medicale: „Dumnezeu să binecuvânteze toți eroii care au salvat vieți la focul spitalului peste noapte. Medicul care s-a repezit în flăcări, riscându-și propria viață pentru a-i salva pe alții, este un model pentru noi toți. Îi dorim tot binele pentru o recuperare rapidă”.  Ambasadorul Adrian Zuckerman l-a sunat pe prim-ministrul Orban devreme în această dimineață pentru a-și transmite condoleanțele și pentru a oferi asistența deplină a guvernului SUA, inclusiv ajutor pentru investigarea cauzei incendiului și sprijin pentru prevenirea oricărei tragedii similare în viitor. Ambasadorul Zuckerman l-a felicitat pe prim-ministru pentru răspunsul extrem de profesionist și oportun al guvernului român la această tragedie. Răspunsul guvernului este cu atât mai remarcabil, având în vedere stresul enorm care împovărează deja resursele guvernamentale din cauza focarului Covid. Ambasadorul a fost de acord cu prim-ministrul să sprijine un plan de revizuire și modernizare sau reconstruire a tuturor spitalelor din România, astfel încât acest lucru să nu se mai repete niciodată. Ambasadorul a ordonat ca drapelul american să fie arborat la jumătate de catarg în onoarea victimelor, mai precizează comunicatul.

Reuven Ruvi Rivlin, președintele Israelului a transmis  prin intermediul Ambasadei Israelului în România: „Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor tragicului incendiu de ieri, de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, și ne rugăm pentru recuperarea rapidă a celor răniți. Poporul israelian este alături de #România și trimitem sincere condoleanțe românilor și Președintelui Klaus Iohannis” – Reuven Ruvi Rivlin – ראובן רובי ריבלין, Președintele Israelului.

 

C.I.

 

Articolul precedentTrei localităţi nemţene au peste 5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori
Articolul următorPrefectura Neamț dă derogare de participare la înmormântarea celor 10 pacienți arși