Dacă îi întrebi pe consilierii PNL de ce nu au participat la ședința extraordinară de la Consiliul Județean, ei vor răspunde că pentru binele cetățenilor, nu pe bază de orgolii specifice celor care au pierdut alegerile. Dacă îi întrebi pe consilierii PSD, plus peticele de la PMP și ALDE, de ce au lipsit de la ședința ordinară de astăzi a Consiliului Local, răspunsul va fi tot interesul cetățenilor, nu o reacție smecherească de răspuns, în definitiv la fel de puerilă ca și cea liberală.
Asadar, majoritatea PSD+ALDE+PMP nu s-a prezentat astăzi (19 decembrie) la ședința ordinară a Consiliului Local Piatra Neamț. În fața a doar 9 consilieri de la PNL, Florin Fecic, secretarul Primăriei, a fost nevoit, pentru a doua oară în această lună, să declare că întrunirea nu este legal constituită din lipsă de cvorum. Toată lumea a văzut această lipsă ca un semn de protest la absența aleșilor județeni PNL de la ședința de vinerea trecută de la județ, însă viceprimarul Luminița Georgeta Vârlan a spulberat această presupunere spunând că a fost vorba doar despre o decizie politică. Adică, nu am venit la ședință că așa vrem noi, că noi suntem la putere. „Sigur că dihotomia între decizia politică și decizia administrativă este una știută, dar pe de altă parte, cred că problemele administrative întotdeauna sunt sub politic pentru că politicul de fapt stabilește sarcinile administrației. Oricum, decizia politică asigură ordinea într-o comunitate. Nu este nicicum un semn de protest ci poate că am învățat o modalitate de lucru de la colegii liberali. Probabil se va mai convoca o nouă ședință luna aceasta”. Uitând parcă faptul că „tovarășii” săi de partid au făcut la fel în ședința de CJ, primarul Dragoș Chitic a spus că este o lipsă de respect față de cetățenii orașului, mai ales că era vorba despre o ședință ordinară. „Aveam proiecte importante pentru orașul Piatra Neamț care trebuiau votate. Eu consider că atitudinea consilierilor locali din alianța majoritară PSD+ALDE+PMP este o dovadă de iresponsabilitate, este o dovadă de neseriozitate și vorbim chiar despre imaturitate politică. Consider că lucrurile nu mai pot continua așa. În mod clar, consilierii absenți vor trebui să nu-și primească indemnizația pentru luna decembrie. Ar trebui să finalizăm odată aceste războaie politice”. O nouă ședință de Consiliul Local, de această dată extraordinară, a fost convocată pentru 23 decembrie. Cei mai afectați de faptul că ședința de astăzi nu s-a ținut sunt cei de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Neamț care marți, 20 decembrie, vor organiza Gala Sportului Nemțean. Suma solicitată nu mai poate fi aprobată pentru că banii nu mai pot fi alocați retroactiv. Colindătorii de la Ansamblul Folcloric Codrii Neamțului (coregraf Sebastian Coroi) au mai înveselit asistența care a plecat acasă cu calendare primite de la consilierul local Paul Pintilie, președintele Clubului de karate Kaminari-Ceahlăul. (Ana Moise)
În legătură cu cele întâmplate la ședința Consiliului Local Piatra Neamț, o primă reacție e venit de la PNL, care demonstrează cât de scurtă este memoria politicienilor, fie ei și de nivel local.
Grupul consilierilor PNL din CJ Neamţ: Social democrații și partenerii lor își bat joc de nemțeni, nu PNL!
Dragoș Chitic: PSD, ALDE și PMP Neamț sunt iresponsabile în ce privește activitatea administrativă
Tocmai cel care cu ton ridicat clamează cu fiecare ocazie că la Consiliul Județean Neamț se face administrație, nu politică, acționează tocmai invers. Crezând că cel care strigă primul este în avantaj, președintele Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene a acuzat recent că nemțenii vor avea de suferit din cauza consilierilor județeni liberali, care nu s-au prezentat la o ședință extraordinară.
Privind din alt unghi, pentru corecta informare a cetățenilor județului Neamț, grupul consilierilor județeni liberali transmite că nu au de gând să se opună proiectului care reglementează salubrizarea unei zone a județului Neamț, însă ar fi vorba de iresponsabilitate dacă ar acorda acest vot fără să se fi documentat temeinic asupra deciziilor care urmează să fie luate. Convocarea pentru ședința de Consiliu Județean a fost transmisă cu mai puțin de 24 de ore, iar documentația conținea zeci de pagini. Nu ajungea timpul fizic pentru o corectă documentare și pentru acordarea unui vot în cunoștință de cauză.
Consilierii județeni liberali nu se opun proiectului care prevede contractul cu privire la gestionarea deșeurilor, având în vedere că la o ședință anterioară au votat o hotărâre similară, pentru o altă zonă a județului, însă nu poate gira niște decizii în urma unei documentări făcută în grabă și superficial. Iar exagerările cu privire la procedura de infringement, prin omiterea expunerii situației de ansamblu, nu are legătura cu administrația, ci cu un atac politic. Deci se dovedește încă o dată că prin fapte, președintele Consiliului Județean își infirmă propriile declarații.
Pe de altă parte, ne întrebăm, retoric, dacă nu cumva absența consilierilor locali ai municipiului Piatra Neamț, care formează alianța PSD – ALDE – PMP, de la ședința de luni, 19 decembrie, nu este tot o dovadă de lipsă de respect față de nemțenii care i-au ales având în vedere că pe ordinea de zi erau hotărâri de interes pentru cetățenii?
Primarul Municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, precizează că pe ordinea de zi urmau să fie aprobate mai multe proiecte, care erau în beneficiul orașului Piatra-Neamț și pietrenilor.
Astfel că în urma absenței consilierilor locali ai PSD, ALDE și PMP pietrenii riscă să piardă bani europeni, iar banii alocați prin rectificarea bugetului local nu vor putea fi cheltuiți.
Totodată, trebuia aprobată hotărârea prin care se acorda suma de 54.000 de lei, reprezentând drepturi salariale câștigate de cadrele didactice din Piatra-Neamț, în instanță. Însă, profesorii din Piatra-Neamț se pare că nu se vor putea bucura, de Crăciun, de acești bani. Urma să fie discutat și aprobat un proiect european, cu privire la drumul județean Piatra-Neamț – Mărgineni – Făurei – Horia – Ion Creangă – Icușești, până la limita cu județul Bacău, planul de reorganizare al CMI Urban, care riscă să intre în faliment, iar pensionarii, elevii și cei din familii cu venituri modeste ar putea ca după 1 ianuarie să nu mai beneficieze de gratuitate pe transportul public.
”Este de neînțeles lipsa consilierilor de la cele trei formațiuni politice (PSD+PMP+ALDE) de astăzi. Eu, personal, nu am fost informat despre motivul care a determinat această absență. Consider că cele trei partide sunt iresponsabile în ce privește activitatea administrativă. Prin lipsa de astăzi, practic și-au bătut joc de cetățenii din Piatra-Neamț”, a declarat primarul Dragoș Chitic.