0:00

Război pentru Consiliul de Administrație de la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În timp ce marea parte a nemțenilor bea apă furnizată de Apa Serv la prețul de apă minerală, scandalul dintre conducerea executivă a Consiliului Județean și Apa Serv a intrat într-o nouă fază.

Consiliul de Administrație, ales pe criterii de origine PDL-istă odată cu sosirea echipei Ivanov-Dughir la conducerea companiei județene, a convocat Adunarea Generală a Acționarilor, pentru data de 1.07.2013, la o ședință menită să clarifice situația… Consiliului de Administrație. Învârtitul intereselor în cerc este demonstrat de ordinea de zi a ședinței. La primul punct este menționat ”Analiza stadiului îndeplinirii procedurilor privind selecția administratorilor în conformitate cu OUG 109/2011” și… ”Prelungirea mandatelor administratorilor Bumbu Sergiu, Monda Radu Marian, Chelariu Andrei Sandocan și Munteanu Ioan”. Semnează Munteanu Ioan.

* 1.000 de euro pe cap de administrator selectat

Agamanii s-au întrunit la data stabilită, în proporție de 61,25%. Adică au fost prezenți 4 din cei 6 reprezentanți ai județului și 1 de la Piatra Neamț. Și au hotărât.

Hotărârea nr. 5 are ca obiect selecția administratorilor. Aflăm astfel că a fost desemnată o societate – Antal Network SRL – fără alte amănunte în hotărâre, să se ocupe de selecția administratorilor, iar Consiliul de Administrație a fost împuternicit să negocieze contravaloarea acestei prestații până la un plafon de 1.000 de euro/administrator.

Termenul de prezentare a rezultatelor selecției a fost stabilit la 1.09.2013. La coada primului articol din Hot. AGA nr. 5 aflăm că a mai existat o selecție – până la ce plafon s-a negociat atunci, nu știm – pentru că, zice aici, ”candidații selectați anterior vor fi anunțați asupra reluării procedurii”.

De ce persoanele selectate anterior nu sunt suficiente pentru a alcătui/ completa/ forma Consiliul de Administrație? Probabil ține de rațiuni politice, altfel nu se explică reluarea procedurii.

Să mai remarcăm că agamanii aveau de analizat ce și cum cu selecția, iar ei au trecut direct la desemnarea unei firme să facă această selecție, fapt care a dat apă la moară conducerii executive a Consiliului Județean, care a atacat în instanță respectiva hotărâre.

Administratori desemnați fără selecție

Hotărârea AGA nr. 6, din aceeași dată 1 iulie, este plină de învățăminte administrative. Puși să prelungească mandatul administratorilor, agamanii s-au trezit și cu două demisii pe masă. Una de care știau – a lui Cristian Tomuleț, consilier județean, care a plecat din motive de posibilă incompatibilitate. A doua – a lui Andrei Sandocan Chelariu, consilier local de Piatra Neamț, din aceleași motive ca ale colegului Tomuleț. Așa că AGA a hotărât să prelungească mandatele a trei dintre vechii membri ai Consiliului de Administrație (Ioan Munteanu, Sergiu Bumbu și Radu Monda). Cum demisiile au lăsat două locuri vacante, fără nicio selecție, au fost numiți doi domni să conducă destinele Apa Serv: Leonida Preda și Vasile Dăscălescu, ambii din Piatra Neamț. Și această hotărâre a fost atacată în instanță, având ca motivație nerespectarea ordinii de zi. Agamanii au fost chemați pentru prelungire și, cel puțin în aceste două cazuri, au făcut numire. Numirile ar fi putut fi făcute dacă existau 2/3 voturi pentru. Or, după cum au numărat cei de la CJ, la ședință n-au participat decât 61%, nu 66.

Totul face obiectul unui dosar – nr. 3709/103/2013 – aflat pe circuitul instanței. Consiliul Județean nu e la prima contestare în instanță a unor hotărâri luate la Apa Serv, dar, în această situație, a acționat pe două planuri – și pe formă, și pe fond.

”Președintele CJ a făcut cerere de intervenție la Registrul Comerțului, pentru că au fost încălcate texte de lege. Respectiv, au fost convocați pentru una și au făcut alta. S-a făcut cerere de intervenție în acest sens la Registrul Comerțului, iar instanța a stabilit ca termen 10 octombrie, ca să poată citi actele până atunci. În paralel, s-a făcut și acțiune de anulare, pe fond. Pe 8 august, s-a formulat acțiunea, urmând ca instanța să stabilească primul termen. S-a trimis înștiințare cu privire la asta și la Apa Serv, pentru că, în aceeași ședință, a fost desemnată SC Antal Network SRL Iași să recruteze membrii CA. Pe 14 august au publicat anunțul. Noi am notificat Apa Serv, societatea Antal Network și pe fiecare agaman în parte, să se sisteze procedura pentru că face obiectul unei acțiuni în instanță”, declară Daniela Soroceanu, secretarul județului Neamț.

Și l-au luat pe ”Nu știu” în brațe

Interesantă este poziția unuia dintre agamani. Mircea Pintilie, contactat telefonic, declară că a fost prelungit mandatul, dar nu își amintește să fi votat numirea unor noi membri ai CA-ului. L-am întrebat și dacă i s-au prezentat ceva CV-uri, dacă persoanele respective au venit în fața AGA, iar răspunsul consilierului a fost, de asemenea, negativ.

Un alt agaman, Claudiu Stafie, reține că ”s-a discutat ceva” despre demisii și nevoia de a-i înlocui pe demisionari, dar în mapa lui nu au existat CV-uri ale celor doi și în niciun caz nu i-a văzut la față. Ne-a sugerat să-l întrebăm pe dl. Dan Constantin, președintele de ședință AGA, dovadă că democrația funcționează impecabil, mai mult social-democrația decât liberal-democrația și că fiecare agaman are mare grijă la hotărârile pe care le ia. Disciplinați, l-am sunat pe Dan Constantin, care a aruncat pisica, legal vorbind, în curtea Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Aqua Neamț. Care ADI i-ar fi desemnat pe cei doi. Mai departe, AGA n-ar fi făcut decât să respecte legea și să completeze Consiliul de Administrație și care nu poate funcționa în 3.

Președintele Aqua Neamț, avocatul și consilierul județean Adrian Bourceanu, ne-a declarat că, într-adevăr, au fost transmise către AGA Apa Serv două propuneri ”de pe o listă de propuneri venite din partea membrilor Consiliului Director”. De ce au fost făcute numai 2 propuneri și nu 3, 4, 5 sau 7, ca să aibă de unde alege, ține de calitatea propunerilor trimise, care, după cum s-a văzut, au fost acceptate fără crâcnire. L-am întrebat pe dl. Bourceanu și dacă există vreo legătură între cei doi și PSD. Răspunsul său, ca om care s-a ocupat de listele PSD la localele de anul trecut, a fost că nu știe. Știe că dl. Preda e inginer, iar dl. Dăscălescu ar putea fi tot inginer. Dar n-ar băga mâna-n foc decât pentru primul.

Cine sunt fericiții numiți

Leonida Preda este, printre altele, soțul uneia din cele mai cunoscute și fidele doamne social-democrate, Viorica Preda, care a trecut cu brio și a făcut față tuturor șefilor PSD Neamț, fiind recompensată în mandatul trecut cu un loc de consilier județean. E drept că, în opoziție fiind, n-a putut face mare lucru, așa că actuala conducere a partidului s-a gândit la numirea soțului într-o funcție de răspundere și mare interes, chiar dacă pe termen limitat.

Vasile Dăscălescu, al doilea administrator numit de AGA, este tot pesedist, dacă ne luăm după listele de candidați depuse anul trecut la alegeri, unde figurează, ce-i drept, mai la coadă. Probabil Apa Serv reprezintă o măsură compensatorie pentru locul neeligibil din listă.

Război pentru Consiliul de Administrație de la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Război pentru Consiliul de Administrație de la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Război pentru Consiliul de Administrație de la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Valentin BĂLĂNESCU

Dana OSTAHIE

Articolul precedentCentre de permanență la Oniceni și Bicaz
Articolul următorDoamnele din PSD merg la mare

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.