0:00

Centre de permanență la Oniceni și Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Comuna Oniceni va avea centru de permanență. Inițiativa i-a aparținut primarului Ioan Duminică, care a readus în atenția autorităților județene un proiect lansat în urmă cu aproape trei ani, dar care a fost abandonat. În urma discuțiilor purtate cu conducerea Consiliului Județean Neamț și cu directorul DSP, se pare că proiectul se va materializa în cel mai scurt timp.

”Din punctul nostru de vedere, noi suntem întru totul de acord, mai ales că există și spațiul necesar și este nevoie de acest gen de asistență medicală în toată zona nu numai în comuna Oniceni. Dacă proiectul se va materializa, centrul de permanență de la Oniceni va deservi populația de pe o arie extinsă, din comunele învecinate, chiar și din comunele mai îndepărtate, cum ar fi Poienari, Pâncești. Urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare. Din partea noastră, Primăria Oniceni are tot sprijinul de care are nevoie. Am discutat și cu directorul DSP Neamț, pentru a merge să vadă despre ce este vorba și pentru a face demersurile necesare, pentru a pune în practică inițiativa primarului comunei Oniceni”, a declarat Dan Manoliu, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

„Putem spune că am acoperit tot județul”

”Din punctul nostru de vedere, al DSP-ului, înființarea Centrului de Permanență de la Oniceni nu este un lucru greu de îndeplinit. În momentul de față, la inițiativa primarului, voi merge personal să văd spațiul în care va funcționa centrul, spațiu care am înțeles că este bine dotat, inclusiv cu rampă pentru persoanele cu handicap. Urmează faza de strângere a documentației necesare acreditării și a stabilirii graficului conform căruia medicii și personalul medico-sanitar vor asigura gărzile, de altfel, medicul de familie din comună, se va ocupa de acest lucru. Odată cu înființarea centrului de la Oniceni, iată, dacă reușim să le deschidem și pe cele de la Bicaz și Poiana Teiului, putem spune că am acoperit tot județul prin asigurarea asistenței medicale”, a precizat dr. Dan Morenciu, director DSP Neamț.

Noul centru de permanență va funcționa după modelul celorlalte din județ, spațiul găsit de primarul comunei fiind fostul sediu al Primăriei Oniceni.

”Am discutat cu domnul director Morenciu, foarte constructiv și la obiect, iar eu trebuie să duc la îndeplinire niște responsabilități pe care mi le-am asumat. Centrul va asigura asistență medicală pentru mai multe comune, Bozieni, Valea Ursului, Oniceni, purtăm discuții cu medicul din comună pentru a ne pune de acord. Acest proiect mi-l doresc încă de acum trei ani însă s-a abandonat ideea. Spațiul pe care îl avem este foarte bun, fostul sediu al primăriei, avem toate dotările necesare, mai ales că un astfel de obiectiv nu îl poți face oriunde. Eu sper să reușim să deschidem acest centru de permanență și să funcționeze în cele mai bune condiții”, a spus Ioan Duminică, primar al comunei Oniceni.

În loc de spital, centru de permanenţă

Bicăjenii vor avea parte în curând de un Centru de Permanență. Discuțiile au apărut cu ceva timp în urmă, dar se pare că, de la 1 septembrie, pacienții din Bicaz vor putea beneficia de sprijinul medicilor de familie, care și-au arătat interesul pentru a face gărzi. „Mai avem câteva zile până finalizăm unele lucrări. Mai avem de făcut ceva la instalația de încălzire. Tot ceea ce depinde de noi am făcut și credem că, la 1 septembrie, vom putea spune că suntem pregătiți pentru inaugurarea Centrului de Permanență. De medicii care sunt dispuși să vină aici nu știm, cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) se ocupă”, a spus Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz. Spațiul pentru Centrul de Permanență este pus la dispoziție de Primărie, în Policlinică. De la DSP, ofertele pentru a lucra în acest Centru de Permanență sunt multe: „Pentru ca un Centru de Permanență să funcționeze trebuie să aibă minim 5 medici. Ultima oară și-au exprimat interesul pentru a face gărzi la Centrul din Bicaz, 9 medici. Există interes din partea medicilor pentru deschiderea acestui Centru, mai ales că este vorba și despre un venit în plus. Cine nu vrea să câștige mai mult?”, a spus dr. Dan Morenciu, directorul DSP Neamț. Unitatea sanitară vine ca o gură de oxigen pentru cei care în cazul unei investigații banale sau pentru o injecție trebuie să bată drumul până la SJU Neamț. Tăierea fondurilor pentru Spitalul Bicaz a dus la încetarea activității acestuia începând cu data de 1 aprilie 2011. Toți bolnavii de pe Valea Muntelui și de la Bicaz au fost puși în situația de a lua calea Spitalului din Piatra Neamț. Mult prea costisitor pentru unii, inutil pentru alții, care au murit înainte ca Ambulanța să ajungă la ei și să-i transporte până la SJ Neamţ. Dacă Spitalul Bicaz se va deschide sau nu, Centrul de Permanență rămâne deocamdată picătura din mijlocul unui deșert de servicii medicale, o picătură împărțită la durerile a mii de oameni.

 Centre de permanență la Oniceni și Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Irina CĂLIN

Marian TEODOROF

Articolul precedentLaurenţiu Leoreanu în “Who is Who”
Articolul următorRăzboi pentru Consiliul de Administrație de la Apa Serv