Veniturile proprii ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț pe anul 2017 au fost în sumă de 1.320.000 lei. Din aceste venituri, spitalul a reușit să acopere rata lunară pentru computerul tomograf, achiziționat prin credit, care este consistentă. Până acum, jumătate din credit a fost achitat din fonduri proprii.
„Anul trecut, am avut venituri proprii de 110.000 lei pe lună, ceea ce a asigurat plata ratei lunare, de aproape 90.000 lei, la computerul tomograf. Mai avem de achitat pentru acest aparat, dar investiția este una rentabilă. Față de costurile plătite anterior când aveam un furnizor privat pentru aceste investigații, acum avem costuri mult mai mici și, în plus, putem oferi mult mai multe investigații pacienților. Și, cel mai important, tomograful este al spitalului”, ne-a declarat ec. Maricica Drăgan, directorul financiar-contabil al spitalului.
Mare parte din fondurile care se adună în vistieria spitalului provin din taxa de barieră, adică din plata pentru accesul autoturismelor în curtea spitalului. Nici n-ar avea cum altfel, având în vedere că în cele 5 zile lucrătoare din săptămână parcările sunt arhipline, circulația autoturismelor făcându-se cu dificultate, nemaivorbind de mașinile de transport deșeuri sau cele care fac aprovizionarea care abia se strecoară pe aleile din curte. Directorul economic al spitalului mai spune că minimul încasărilor zilnice din taxa de barieră este de 1.500 lei, ceea ce face ca într-un an să se adune pe puțin 550.000 lei.
„Veniturile proprii mai sunt asigurate din servicii medicale la cerere, în special paraclinice, din neasigurați, din chiriile pe care le încasăm de la agenții economici care funcționează în incinta spitalului, adică cele două chioșcuri alimentare, farmacia din ambulator”, a mai precizat ec. Maricica Drăgan.
Sponsorizările și donațiile sunt o altă sursă importantă de venit pentru spital, putând fi rezolvate situații imperioase ce țin de asigurarea alimentelor pentru pacienții internați, lucrări de reparații și igienizări în secții, aparatură și echipamente medicale și altele. „În anul 2017 s-au adunat din sponsorizări 23.500 lei cu destinația Pediatrie, nou-născuți și activitate spitalicească, o sumă mică în comparație cu alți ani. Se mai adaugă medicamente în valoare de 210.000 lei, în principal pentru pacienții în evidență la TBC și la Oncologie, materiale sanitare în valoare de 3.500 lei, dezinfectanți în sumă de 2.500 lei, o lampă dermatologică de 950 lei, alimente pentru copiii de la pediatrie de 1.500 lei, hârtie igienică de 2.500 lei lunar de la producătorul local, un aparat de coagulare în valoare de 7.200 lei”, adaugă directoarea Maricica Drăgan. S-au mai primit calculatoare, aparate de aer condiționat, un frigider, două combine frigorifice, 4 paturi, 4 saltele și o noptieră. (C.I.)