În urma articolului apărut în ziarul „Ceahlăul”, marcă înregistrată, în care făceam precizări despre modul în care profesorii trebuie să se „adapteze” condițiilor organizatorice ale Evaluării Naționale (la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a – n.r.), Ministerul Educației Naționale (MEN) a venit cu precizări. Unele din ele fac referire la motivele pentru care profesorii trebuie să fie prezenți la ora 5 dimineața, în școli, în zilele examenelor, iar altele arată cum pot oamenii de la catedre să-și recupereze banii pentru naveta făcută în perioada Evaluării Naționale. Răspunsul, cât se poate de oficial, s-a bazat pe trimiteri la proceduri, anexe și metodologii. În concluzie, profesorilor nu le rămâne decât să se plângă unităților școlare unde lucrează, pentru cheltuielile meseriei/vocației pe care și-au ales-o.
«Reglementarea transferului de subiecte pentru evaluările naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a din anul şcolar 2013-2014 a fost inclusă în Procedura privind transferul / preluarea arhivelor de subiecte pentru pentru evaluările, examenele şi concursurile naţionale, document validat de conducerea ministerului.
În Anexa nr. 4, Tabel recapitulativ al activităţilor de transfer / preluare a arhivelor de subiecte pentru evaluările naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a a procedurii menţionate se precizează faptul că activitatea de transfer a arhivelor de subiecte începe la ora 5.00 a.m. Astfel, la ora menţionată, pentru această activitate este necesară doar prezenţa persoanelor nominalizate de către preşedintele Comisiei de organizare şi administrare a EN-2014 din unitatea de învăţământ.
Graficul a fost stabilit împreună cu inspectorii şcolari generali, ca urmare a unor analize desfăşurate la nivel local şi a fost definitivat în videoconferinţa din data de 22.05.2014, în care s-a realizat instruirea responsabililor comisiilor judeţene de organizare şi administrare a EN-2014.
Decizia privind convocarea personalului aparţine Comisiei de organizare şi administrare a EN-2014 din unitatea de învăţământ, comisie care îndeplineşte activităţile precizate în Metodologia de organizare şi desfăşurare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2013-2014, Anexa 1 la OMEN nr. 3334 din 24.04.2014. Activităţile organizatorice se realizează la nivelul unităţii de învăţământ deoarece aici sunt cunoscute cel mai bine condiţiile specifice fiecărei şcoli care organizează aceste evaluări naţionale.
Pentru cadrele didactice convocările s-au realizat de către Comisia de organizare şi administrare a EN-2014 din unitatea de învăţământ şi, atât asigurarea prezenţei, cât şi suportarea cheltuielilor implicate se fac în condiţiile respectării art. 31 al metodologiei: ”Cheltuielile materiale de organizare şi desfăşurare a EN-2014 se suportă de unitatea de învăţământ din finanţarea de bază/complementară în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.» (M. TEODOROF)