Insolit accident de muncă produs la o firmă de prelucrare a materialelor feroase, după ce un salariat a fost înțepat de o albină. Bărbatul a fost la un pas de moarte, el făcând o reacție alergică extremă la venin.

“Evenimentul a fost raportat ca accident de muncă, salariatul a suferit incapacitate temporară de muncă din cauza unei înțepături de albină, care i-a provocat șocul anafilactic. Incidentul este cercetat de comisia din cadrul angajatorului, care ne va comunica raportul și concluzia, spre avizare”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.

În urma acestui incident, angajatorul va trebui să-și includă în categoria factorilor de risc și înțepătura albinelor, pentru ca viitorii salariați să poată fi chestionați, la angajare, asupra posibilelor alergii de care suferă și să poată fi luate măsurile de protecție potrivite.

Acesta este unul din cele 12 accidente de muncă produse luna trecută, în Neamț, toate soldate cu rănirea muncitorilor, cele mai multe în construcții și în transporturi rutiere. Inspectorii de muncă au controlat 105 firme din județ și au urmărit dacă se aplică și se respectă normele de protecția muncii. Doar 9 firme au fost în regulă, inspectorii aplicând 94 de sancțiuni, din care 5 amenzi în cuantum de 21.500 lei și restul avertismente. (C.I.)