A trecut un an de când am preluat conducerea Primăriei municipiului Roman, însă experiența din administrația publică locală m-a ajutat să mă adaptez foarte repede cu toate responsabilitățile funcției și, pe lângă munca pur administrativă, am reușit să fac și alte lucruri bune pentru comunitate. În acest fel, am putut aduce în actualitate personalități marcante ale urbei, de exemplu organizarea primei ediții a festivalului internațional Max Blecher.
Am implementat o rețea de internet gratuit în părculețul din fața Primăriei și vom extinde acest proiect și în alte zone ale orașului. De asemenea, sper ca, până în vara aceasta, să le putem oferi cetățenilor și o aplicație prin care să ne poată sesiza cele mai importante probleme, iar ele să ajungă direct la personalul de specialitate din Primăria municipiului Roman.
Am reușit anul trecut să îmbunătățim serviciul de transport în comun, iar de anul acesta vom acorda și subvenții categoriilor defavorizate de cetățeni. Folosind transportul public în comun, putem scădea semnificativ poluarea din oraș, dar diminuăm și neplăcerile cauzate de traficul din ce în ce mai intens. Sunt sigur că, odată cu amplasarea stațiilor de așteptare și reconfigurarea traseelor în funcție de cerințele romașcanilor, vom ajunge să simțim cu toții că, prin implicarea în buna cârmuire a orașului, putem rezolva probleme importante ale comunității noastre.
Banii Romanului sunt ai romașcanilor
Pentru anul 2017, bugetul consolidat de venituri şi cheltuieli al Municipiului Roman a fost în sumă de 204.471 mii lei, având în componenţă următoarele bugete: bugetul local în sumă de 123.429 mii lei și bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii în sumă de 81.042 mii lei (din care 72.878 mii lei au fost venituri ale Spitalului Municipal de Urgență Roman). Din execuția bugetară a bugetului local pe anul 2017, se poate conchide că veniturile bugetului local prevăzute a se încasa au fost în sumă de 123.429 mii lei şi s-a încasat suma de 121.159 mii lei, rezultând un procent de încasare de 98%.
Marile investiții din Roman în 2017
În anul 2017 s-au realizat mai multe investiții de amploare. Una dintre ele este amenajarea sensului giratoriu la intersecţia DN2 (E85) cu strada Plopilor, un obiectiv necesar pentru a diminua numărul accidentelor din zonă, dar și pentru a fluidiza traficul în condițiile dării în folosință a stației de sortare și transfer deșeuri de la Cordun. Valoarea totală a contractului este de 1.410.403,86 lei cu TVA, executant este SC Occidental Construct SRL, iar în anul 2017 s-au executat lucrări în valoare de 1.260.562 lei, cu TVA.
Cea mai mare investiție în infrastructură de după Revoluție o reprezintă extinderea și amenajarea canalizării în cartierul Petru Rareș. Este vorba de realizarea canalizării menajere pe străzile Nicolae Bălcescu, Avram Iancu şi Ion Luca Caragiale şi a canalizării pluviale pe străzile Petru Rareş, Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, fundătura Crişan şi Ion Luca Caragiale. Valoarea contractului este de 1.827.431,85 lei inclusiv TVA, executant este SC PHR Construct Solutions SRL, în asociere cu SC Capital Invest SRL Moinești, în 2017 fiind executate lucrări în valoare de793.016,28 lei. Și pentru acest obiectiv, Primăria municipiului Roman a reușit să atragă fonduri prin PNDL 2, în sumă de 2.115.439,33 lei.
O altă lucrare de investiții a fost amenajarea străzii Eternităţii și realizarea a 119 parcări longitudinale, laolaltă cu repararea capitală a străzilor perpendiculare și instituirea de sensuri unice pe acestea. Valoarea contractului pentru reabilitarea străzii Eternității a fost de 709.797,79 lei cu TVA. Lucrarea a fost executată de SC PHR Construct Solutions SRL, iar în 2017 s-au executat lucrări în valoare de 699.545,88 lei cu TVA.
Primăria municipiului Roman a câștigat în 2017 și proiectul pentru obținerea de fonduri europene necesare pentru amenajarea Parcului Jora. În luna octombrie, am semnat contractul de finanțare, pe fonduri europene, a proiectului «Îmbunătățirea factorilor de mediu și a condițiilor de viață în municipiul Roman prin amenajarea Parcului Jora». Valoarea totală a proiectului este de 1.917.815,18 lei, din care valoarea eligibilă este de 1.888.718,73 lei.
Am făcut eforturi pentru a le asigura locuințe medicilor, astfel încât să putem atrage specialiști din centrele universitare și să-i motivăm să rămână la Roman. Tot pentru aceștia, cât și pentru profesioniștii din educație, am depus documentația pentru construirea, prin Agenția Națională pentru Locuințe, a două blocuri destinate medicilor și profesorilor. Cât privește activitatea din unitatea medicală, m-am implicat în asigurarea cofinanțării programelor de dotare cu aparatură a Spitalului Roman de către Ministerul Sănătății. În același timp, încă din toamnă, împreună cu specialiștii din Primărie și cei ai unității medicale, se lucrează pentru depunerea pe fonduri europene a unui proiect care să prevadă extinderea ambulatoriului de la parterul Spitalului și crearea în partea opusă a Centrului de Primiri Urgențe a unui centru de imagistică, dotat cu aparatura necesară stabilirii cât mai corect e și rapidă a diagnosticelor pacienților.
Munca depusă de specialiștii Primăriei municipiului Roman a venit și cu o serie de recunoașteri la nivel național și internațional, astfel încât, în anul 2017, Romanul a obținut nu mai puțin de 7 premii.
Lucian MICU,
Primarul municipiului Roman