Balul cenușăreselor

Aflate în zona retrogradării, Rapid și Ceahlăul, altădată clasate în prima jumătate a întrecerii interne, oferă astăzi în nocturnă, ultimul meci al etapei a 14-a. Cele două formații pot foarte bine juca rolul de ”cenușărese” ale Ligii I, deoarece ambele formații sunt în transformare. Dacă odinioară arătau ca două echipe puternice, acum sunt afectate puternic de criza financiară. Giuleștenii, deși sunt în insolvență, au soluții de ieșire din spectrul falimentului, și-au găsit un investitor și au adus la echipă un diriguitor ce știe să construiască echipe: Dinu Gheorghe. Comparativ, nemțenii nu au niciun plan, nu au anunțat nici măcar diminuarea salariilor conducerii administrative, pentru a da un semnal de solidaritate, necesar într-o situație de austeritate, dar au anunțat că își scot jucătorii cu salarii mari la ”mezat”.

Rapid, în insolvență, speră…

Rapid ocupă penultimul loc înaintea acestei etape, are numai două victorii în 13 jocuri și numai 9 puncte. Criticată de toată lumea, inclusiv din interior și asemănată cu un ”măgar care participă la curse”, echipa giuleșteană are motive de bucurie: jucătorii au primit salariile pe luna septembrie, odată cu revenirea lui Dinu Gheorghe în postura de director executiv. Clubul Rapid traversează o acută criză financiară după ce pe data de 7 decembrie 2012 a intrat în procedură de insolvenţă. Aceste probleme au continuat chiar dacă, din această vară, pachetul majoritar de acţiuni al clubului a fost preluat de omul de afaceri basarabean Valerii Moraru. Acţionarul majoritar Valerii Moraru, anunţase, săptămâna trecută, că în perioada următoare va achita la zi salariile jucătorilor legitimaţi în prezent la formaţia giuleşteană.

“Urmează să semnăm nişte acorduri şi le vom plăti toate salariile la zi celor care sunt legitimaţi, care joacă azi pentru Rapid”, a spus Moraru. Jucătorii care au evoluat şi în sezonul precedent la Rapid au restanţe contractuale între 4 şi 9 luni, iar antrenorul principal Marian Rada dezvăluia săptămâna trecută că are de primit 14 salarii. Învinsă de CSMS Iași, etapa trecută, pe teren propriu, cu 1-0, Rapid nu își mai poate permite să piardă puncte, dacă vrea să se salveze de la retrogradare. Marian Rada explica înfrângerea contra CSMS-ului, ca fiind rezultatul faptului că jucătorii vor să plece din Giulești și nu mai vor să joace pentru Rapid. Încercarea de a revitaliza banca tehnică, prin transferul italianului Bergodi, a eșuat, astfel încât meciul cu Ceahlăul devine unul foarte important pentru rapidiști, dar și pentru cuplul Marian Rada – Dinu Gheorghe.

Ceahlăul speră și ea

Ceahlăul are serioase probleme de efectiv, generate tot de lipsa banilor, ce a dus la o vitaminizare necorespunzătoare a sportivilor. Accidentările s-au înmulțit și coroborate cu suspendările rezultate în urma încasării cartonașelor galbene, s-a ajuns aproape de finalul turului ca întreaga linie de apărare a nemțenilor să fie indisponibilă înaintea unui joc important: Dumitraș (accidentat), Marc (suspendat), Cazan (accidentat), Vaidas Slavikas (suspendat). În fața lor, mijlocașii la închidere, Achim și Clonin sunt și ei accidentați, astfel încât tehnicianul Florin Marin va fi nevoit să improvizeze. În primul rând, în centrul apărării, este foarte probabil să vedem un cuplu inedit: Ichim – Gorea (sau Călin), Gheorghiu poate fi retras fundaș dreapta, iar Țepeș, recuperat, poate evolua pe postul de fundaș stânga. O misiune dificilă îi va reveni lui Cătălin Ștefănescu, mijlocașul care va trebui să-I ia locul lui Vlad Achim la mijlocul terenului și să filtreze baloane utile pentru Margină sau Pavel. Alături de el, nu va fi Chitoșcă, un mijlocaș de bandă percutant, tot din cauza accidentării, astfel încât este foarte proabil să fie titularizați Popadiuc și Căruță, sau Tăbăcariu. Practic, Ceahlăul va avea la dispoziție, înaintea meciului cu Rapid, foarte puțini jucători cu experiență în Liga I, are de surmontat handicapul presiunii galeriei giuleștene și handicapul moral al absenței victoriilor. De la 2-0, contra Concordiei Chiajna pietrenii n-au mai izbutit să învingă pe nimeni.

Florin Marin a rămas cu încrederea în fotbaliști

Antrenorul Florin Marin este și el afectat de perioada de criză prin care trece Ceahlăul, perioadă care s-a transformat, dintr-o criză financiară, într-una de efectiv, tocmai datorită absenței planurilor de redresare a situației clubului. Așa s-a ajuns, ca în timp ce alte formații din subsolul clasamentului se întăresc, cum ar fi CSMS Iași și Concordia Chiajna, Ceahlăul să pierdă jucători pe bandă rulantă și să ajungă să-și pună problema unui lot de 17-18 fotbaliști valizi, pentru un meci considerat a fi unul de 6 puncte.

”Este un meci de care pe care, foarte important și pentru noi, dar și pentru ei. Avem foarte mulți jucători indisponibili, dar de-a lungul carierei m-am mai confruntat cu asemenea situații. Vom avea jucători care îi vor înlocui pe cei indisponibili, cred în ei și sper să nu se piardă cu firea, pentru că Rapid are o galerie ce pune presiune pe adversari. Oricum, noi mergem cu încredere să luăm punct, sau puncte. Sper să ne mobilizăm și să facem față acestei situații, să dăm dovadă că avem character și să dăm o replică pe măsură Rapidului, care rămâne o echipă puternică, cu sau fără Daniel Pancu, sau chiar dacă trece prin probleme financiare”, a declarat tehnicianul Florin Marin.

Antrenorul principal al Ceahlăului a încercat să redreseze jocul echipei și, după primele două etape părea că a găsit antidotul pentru a-I mobilize pe jucători. După victoria reconfortantă, scor 2-0, contra Concordiei Chiajna, a urmat o perioadă de 8 etape consecutive fără victorie, ce au adus formația de sub Pietricica pe locul 14, al doilea ce duce în Liga a II-a. ”Toate formațiile de la locul 8 în jos se luptă pentru evitarea retrogradării”, crede Florin Marin, numai că, sunt echipe în a doua jumătate a clasamentului ce și-au revenit, au bifat o serie de victorii consecutive și, prin urmare trec printr-o perioadă fastă: Craiova, Pandurii, sau chiar FC Brașov sunt exemple concludente în acest sens. Prin comparație, Ceahlăul, parcă așteaptă să se întâmple o minune, pentru a-și reveni.

Mihai STOIAN

Articolul precedentBătălia mediatică pe voturile UNPR în Neamț
Articolul următorCetatea a trecut cu bine de șocul schimbărilor