Evaluarea Naţională a început cu un boicot din partea sindicatelor din Bacău, Iaşi şi Suceava. Acestea cer Guvernului mai mulţi bani pentru educaţie. În cele 3 judeţe sindicaliştii din educaţie anunţaseră, încă de săptămâna trecută, că vor boicota examenul.  Până la urmă, membrii de sindicat au fost înlocuiți în comisiile de examen, iar proba de Limba Română s-a ţinut fără probleme.

BACĂU

bacau sli comunicat“SLI Bacău a centralizat datele referendumului privind neparticiparea la examenele de evaluare naţională şi bacalaureat, sesiunea 2016. Din 178 de unităţi şcolare ne-a fost transmis un total de 3.717 semnături. Dintre aceste semnături, 3.310 au fost în favoarea acţiunii de boicotare şi 407 împotrivă. (…) Cerem în regim de urgenţă Guvernului Cioloş şi MENCS să ia în considerare cererile legitime ale angajaţilor din învăţământ, cu privire la problemele ridicate de sindicate până la data de 27 iunie 2016. În caz contrar, SLI Bacău recomandă membrilor săi de sindicat boicotarea şi neimplicarea în examenele naţionale”, potrivit SLI Bacău.

IAŞI

elevi clasa“USLIP Iaşi a centralizat datele referendumului privind neparticiparea la evaluarea naţională şi la bacalaureat. Din 184 de unităţi şcolare, ne-au fost transmise un total de 4.434 de semnături. Dintre acestea, 3.902 semnături au fost în favoarea acţiunii de boicotare, ceea ce semnifică un procent de aproximativ 88% pentru şi 12% împotrivă. Aşadar, în condiţiile în care Guvernul Cioloş şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice reprezentat de domnul ministru Adrian Curaj, nu vor propune discuţii serioase cu privire la problemele ridicate de sindicatele din învăţământ, până la data de 27 iunie 2016, USLIP Iaşi recomandă cu tărie membrilor de sindicat, boicotarea şi neimplicarea în examenele naţionale! Prin raportare la legislaţia muncii, acţiunea noastră este una legală, nesusceptibilă de niciun fel de sancţiuni juridice” – informează USLIP Iaşi.

SUCEAVA

fsli miting“Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a centralizat situația referendumului privind neparticiparea la Evaluarea Națională și Bacalaureat din 178 de unități școlare. Procentul rezultat este 83% în favoarea neparticipării la examenele naționale. (…) Aşadar, în condiţiile în care Guvernul Cioloş nu a venit cu soluţii clare cu privire la problemele ridicate de sindicatele din învăţământ, Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava boicotează Evaluarea Națională. Această decizie are în spate semnăturile asumate ale membrilor de sindicat ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava. Situaţia  a fost adusă la cunoştinţa ministrului educaţiei, domnul Adrian Curaj şi a secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar, doamna Monica Cristina Anisie” – anunţă ASI Suceava. (M. CONSTANTINESCU)