0:00

Puţină lumină în disputa Prospecţiuni?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prefectul George Lazăr a inițiat, ieri, o întâlnire cu primarii comunelor în care Prospecțiuni SA efectuează explorări în vederea găsirii de resurse naturale. La reuniune au fost prezenți membri ai conducerii Prospecțiuni București și șefii IPJ, ITM, Agenției de Mediu, ISU Neamț și ai Inspectoratului de stat în Construcții. După aceea, prefectul s-a deplasat la Războieni să discute la fața locului cu cei nemulțumiți. Toate discuțiile relevă o situație tipic românească, în care unii spun că nu este nevoie de autorizații, alții că da, unii se plâng de dezinformare dar refuză să asculte orice explicație. La Războieni a existat o adevărată echipă de zgomote, nedispusă la dialog, a căror singure argumente au fost strigătele și fluierăturile.  Redăm în rândurile următoarele opiniile tuturor părţilor implicate:

Prospecțiuni: „Am anunțat toate organismele în conformitate cu legea”

„Proiectul a început cu anunțarea tuturor autorităților și județene, la data de 5 decembrie, în baza unui contract cu Romgaz, iar lucrările se fac cu avizul Agenției naționale de resurse minerale. Am anunțat toate organismele în conformitate cu legea și am depus memorii tehnice prin care am prezentat tipul de lucrări. Vi se pare normal ca 700 de încărcături să rămână sub pământ din cauza câtorva oameni. Nu este bine ca această situație să se lungească”, a explicat Mihai Mitroi, director adjunct SC Prospecțiuni SA.

Inspectoratul în Construcţii: „Lucrarea nu trebuie autorizată”

Reprezentanții Gărzii de Mediu și cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții spun că în ceea ce privește acordurile de mediu și respectarea legislației în vigoare în domeniul construcțiilor totul este în regulă. Reprezentantul ISC Neamț declară că potrivit denumirii proiectului în sine, conform legii aceste lucrări de foraj nu au nevoie de autorizație specială de construire.

”În mod normal lucrările de foraj ar trebui autorizate. Dar conform denumirii proiectului, nu este vorba despre așa ceva deci lucrarea nu trebuie autorizată”, a spus inspectorul Marin Mușat.

Poliţie: „22 de găuri de rezolvat”

Din punctul de vedere al Poliției, problema rămâne una singură. 22 de capse cu exploziv rămase neexplodate sub pământ, pentru că o parte din localnicii din Războieni nu le mai dau voie celor de la Prospecțiuni să intre pe proprietatea lor să le detoneze. ”Sunt 22 de găuri cu aproximativ 500 de grame de explozibil în fiecare, rămas neexplodat, e o mare problemă care trebuie rezolvată urgent. Zona nu este supravegheată și nici perimetrul împrejmuit. Asta e singura problemă care trebuie rezolvată urgent”, a spus Neculai Iftimie, șef Serviciu Arme și Muniții IPJ Neamț.

Primarii: „E un vid legislativ”

”Cetățenii din Războieni sunt nemulțumiți de modul cum s-a procedat. S-au adunat cetățeni și din comunele învecinate, iar inginerii în loc să le explice oamenilor despre ce este vorba au fugit. Problema este unde se fac aceste forări, dacă au nevoie de autorizație de construire și așa mai departe. CJ Neamț a trimis o adresă prin care spune că nu este necesară autorizarea pentru terenurile aflate în proprietatea CJ”, a declarat primarul Sebastian Țarălungă de la Războieni.

”Oamenii au venit la primărie cu solicitarea să nu se accepte ca firma să intre pe terenurile lor și au cerut avizul primăriei. Trebuiau să explice oamenilor despre ce este vorba. Le-au spus oamenilor că le dau despăgubiri . Oamenii nu mai cred în promisiuni și de aceea unii și-au retras acordul”, a precizat şi primarul Petrică Șchiopu de la Bârgăoani.

”E un vid legislativ, noi primarii suntem puși la mijloc. Eu nu pot să-l oblig pe proprietar să semneze un acord, este problema celor două părți”, a declarat Nicu Chirilă, primar al comunei Ruginoasa.

Localnicii: ”Am fost dezinformaţi”

Ulterior, după discuțiile de la Prefectură, la inițiativa prefectului George Lazăr, atât reprezentanții Prospecțiuni cât și cei ai instituțiilor implicate, au mers la Războieni pentru a discuta cu localnicii. Aici nimeni nu a ascultat nimic și s-a mers pe acuze din partea ambelor părți. Cert este că o acțiune care s-a mai desfășurat pe aceste locuri fără nici un incident este acum perturbată de interese obscure. La fel de sigur este că cei de la Prospecțiuni nu fac foraje, acțiunea lor fiind una de prospectare în folosul unei firme a statului român. De ce statul nu a reglementat clar această activitate, foarte importantă atunci când vorbești despre resursele subsolului și independența energetică a României, este o întrebare la care nu trebuie să mai așteptăm răspuns într-o țară aproape neguvernată.

Irina CĂLIN

Articolul precedentJandarmii pregătiți de sport
Articolul următorPrefectura Neamţ: Comunicat de presă