Prefectul George Lazăr a organizat astăzi, 14 februarie a.c., o întâlnire cu primarii comunelor Războieni, Tupilaţi, Bârgăuani, Ruginoasa, Dragomireşti, Ştefan Cel Mare, cu reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, Compartimentului Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor în Construcţii Neamţ, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ şi reprezentanţii Societăţii Prospecţiuni SA şi Romgaz, având ca subiect lucrările pentru detectarea resurselor naturale ale solului, efectuate pe raza judeţului Neamţ, începând cu luna ianuarie a acestui an.

Primarii din comunele pe raza cărora se efectuează prospecţiuni au pus în discuţie problemele care au apărut pe parcursul derulării lucrărilor. Principalele aspecte semnalate au ţinut de lipsa unei comunicări adecvate cu cetăţenii şi de modul în care s-a respectat regimului proprietăţii private de către societatea care desfăşoară lucrările de prospectare.

„Reprezentanţii Prospecţiuni SA trebuie să discute în primul rând cu autorităţile locale şi este recomandabil ca împreună cu un reprezentant al acestora să se deplaseze şi să discute cu fiecare cetăţean sau firmă pe proprietatea cărora se intenţionează să se desfăşoare lucrări, pentru a le explica ce fel de intervenţii se realizează, care sunt posibilele consecinţe şi despăgubirile de care pot beneficia,  iar lucrările să se efectueze doar după obţinerea acordului proprietarului terenului. Reprezentanţii instituţiilor abilitate trebuie să verifice dacă au fost respectate toate prevederilor legale în materie şi în continuare să ia toate măsurile astfel încât procedurile de prospectare să prezinte un risc minim pentru cetăţeni şi pentru mediu”.

La iniţiativa prefectului discuţiile au continuat la Războieni, împreună cu toţi factorii implicaţi: cetăţeni, autorităţi locale şi judeţene şi reprezentanţi ai societăţii care desfăşoară activităţi de prospectare în zonă în vederea unei corecte evaluări a situaţiei.

„Ne dorim ca prin discuţiile purtate în acest cadru lărgit – autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai societăţii ce realizează prospectarea, cetăţeni să îmbunătăţim comunicarea între factorii implicaţi, astfel încât activităţile desfăşurate să fie percepute cu obiectivitate”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Articolul precedentPuţină lumină în disputa Prospecţiuni?
Articolul următor„Orizonturi muzicale în pictură”