Marian Draghiceanu intre Florin Axinia si Andrei Marc

Mijlocașul Marian Drăghiceanu, elev în clasa a VIII-a la LPS Piatra Neamț, trece în această vară prin emoțiile examenului de capacitate. Puștiul ”minune” al fobalului nemțean, convocat la naționala României U 15, desemnat cel mai bun junior al ţării la 12 şi la 13 ani, fiind premiat de FRF și DTS Neamț doi ani la rând, a susținut proba de aptitudini, necesară înaintea admiterii în clasa a IX-a, pe care a trecut-o cu nota 10. Anul acesta a fost unul plin pentru Marian Drăghiceanu, fiind selecționat de Bogdan Stelea la lotul național. Gheorghe Hagi l-a remarcat și insistă de doi ani pentru transferul lui Drăghiceanu la Academia de fotbal.

Puștiul  căruia nu-i plac comparațiile

Marian Drăghiceanu, mijlocașul care a fost comparat cu Messi în dese rânduri, atrage atenția ori de câte ori are ocazia, că nu e decât… Marian, că nu-i place să fie comparat cu starul Barcelonei, că are 14 ani, că vrea să învețe la LPS Piatra Neamț și că joacă la Ceahlăul. Nu i-au plăcut laudele, iar antrenorul îi spune întotdeauna ce trebuie să facă, nu ce-a făcut bine. Știe cine a fost Florin Axinia, actualul lui antrenor: ”A fost cel mai mare jucător al Ceahlăului”. Ar mai vrea să ne spună că Florin e ca un tată pentru el, dar se abține. Se vede cu ochiul liber că cei doi sunt din aceeași lume. Unul a gustat din uralele tribunelor, s-a hrănit ani la rând cu fotbal, iar celălalt, mult mai tânăr are tot timpul să-I calce pe urme. Marian știe ce vrea de la viață, chiar dacă are doar 14 ani: ”Vreau să mă fac fotbalist, să joc la Ceahlăul, apoi să mă transfer la Dinamo. Sunt un mare fan al lui Dinamo şi la vremuri grele, chiar dacă nu va câștiga campionatul. Nu vreau să fiu Messi. Vreau să fiu un fotbalist iubit, cel puţin la fel de mult ca antrenorul meu, Florin Axinia”. Nu-i așa că e curios cum copii, deși par inocenți, nu pot fi prostiți de oamenii maturi, chiar dacă aceștia, uneori, încearcă să le ia mințile comparându-i cu staruri din alt fotbal, din altă lume? Și când te gândești că Florin Axinia n-a făcut minuni cu Marian Drăghiceanu… Și-a făcut doar meseria, a mai insistat cu puțină dragoste, așa cum făcea când marca gol după gol pentru Ceahlăul, fără să pretindă sume exorbitante de la Gheorghe Ștefan, a mai pus și un dram de omenie și de interes, atunci când a fost vorba să nu lase un copil talentat la voia întâmplării.

Marian Draghiceanu la prezentarea echipamentului, in 2012

Drăghiceanu, descoperit de Axinia

Florin Axinia, golgeterul ”all time” al Ceahlăului, singurul atacant nemțean care a dat probe de joc la Dortmund, fiind foarte aproape de un transfer în Bundesliga, l-a descoperit pe Marian Drăghiceanu. Și nici nu avea cum să nu-i sară în ochi puștiul cu un talent extraordinar în driblinguri, la un joc între copii. Povestea adevărată, de fotbalist, a lui Marian, născut pe 7 iulie 1999, într-o familie din Săvineşti, la 10 kilometri de Piatra Neamţ, a început pe când avea 9 ani. “L-am văzut la un turneu şi m-a impresionat. Dribla tot. Juca de unul singur aproape. L-am luat la mine acasă. A stat în casa mea din 2008 până anul trecut. L-am ţinut pe mâncare, i-am oferit toate condiţiile. Acum s-a mutat la internatul clubului. Aş fi vrut să-l înfiez, dar am divorţat şi nu s-a mai pus problema”, spune Florin Axinia, care este în prezent antrenor al Centrul de Copii și Juniori de la Ceahlăul. “Marian e cuminte, are tehnica lui Messi, păstrând proporţiile, şi o viteză deosebită. Joacă mijlocaş stânga. E isteţ şi vede bine jocul”, îl prezintă Axinia, care îi prezice un viitor strălucit. ”Marian nu are cum să nu ajungă departe în carieră. E un copil cuminte şi, cel mai important, îi place fotbalul. Are tehnica lui Messi, păstrând proporţiile, şi o viteză deosebită. Joacă pe postul de mijlocaş stânga, cu rol preponderent ofensiv. Este păcat ca pe un asemenea fotbalist să-l pui să se apere. Este un copil isteţ şi vede bine jocul. În plus, este ambiţios şi orgolios, care, până la urmă, sunt nişte calităţi. Dacă ştie că are el dreptate, te contrazice”, a spus Florin Axinia.

Gheorghe Hagi

Dorit de Gheorghe Hagi

Marian Drăghiceanu este dorit insistent de Gică Hagi la Academia de fotbal, dar primarul Gheorghe Ștefan nici nu vrea să audă. Motivația este că oficialii Ceahlăului suflă și în iaurt, după ce l-au pierdut pe Maxim, descoperit și antrenat de profesorul Constantin Pancu, crescut în Neamţ și care, a fost cedat apoi, la Cluj, fără să primească vreun ban din partea celor de la VfB Stuttgart, iar acum nu mai vor să rişte. ”Da, ne interesează copilul născut în 1999 pe care îl are Ceahlăul, dar nu ni-l dă Pinalti. Este, într-adevăr, foarte bun”, a recunoscut Zoltan Iaşko, directorul general al Academiei şi mâna dreapta a lui Gică Hagi, dar este greu de crezut că jucătorul de 14 ani va pleca de la Piatra Neamţ, mai ales că cei din conducerea administrativă a Ceahlăului au o părere extraordinară despre el. Deși are doar 14 ani, calităţile fotbalistice ale lui Marian Drăghiceanu sunt (re)cunoscute de doi ani, de specialiştii din toată țara. Gheorghe Hagi îl monitorizează, întreabă de el, cu fiecare ocazie, în speranța că-l va putea coopta în Academia de fotbal, cea care anul trecut a cucerit toate trofeele din țară, la toate categoriile de vârstă. Hagi l-a premiat pe Marian Drăghiceanu, anul trecut, cu titlul de cel mai valoros junior al Moldovei, apoi a încercat din nou o modalitate de transfer la academia lui. Pinalti a reacţionat imediat: l-a luat în cantonament, dar, cum nu îi poate face contract până când nu împlineşte 15 ani, ”tremură” că-l poate pierde. De cum s-a aflat despre talentul lui Marian, oficialii Ceahlăului s-au preocupat să nu-i lipsească nimic, cazându-l la hotelul clubului. Nu vor să păţească exact ca în cazul lui Maxim. Descoperit și crescut în Piatra Neamţ de antrenorul Constantin Pancu, internaţionalul ajuns la Stuttgart n-a jucat nici un minut la Ceahlăul, fiind transferat la o şcoală de fotbal din Cluj.

Palmaresul lui Drăghiceanu

La prima acţiune de selecție din toamna lui 2013 a lotului naţional sub 15 ani, Drăghiceanu a fost selecționat în premieră, pentru pregătirea centralizată de la Mogoșoaia. Trialul s-a ținut la Piatra Neamţ. De notat că Drăghiceanu a fost desemnat cel mai bun jucător la turneul final al Cupei Regiunilor, desfăşurat în vara trecută. A jucat cu România U 15 pe 27 martie contra Italiei U 15 preț de 37 de minute, meci încheiat cu scorul de 2-4, după ce tricolorii au condus cu 2-0. A mai jucat în meciul Moldova – România, scor: 0-3, din minutul 48 și în Moldova – România 0-1, până în min. 41, când a fost înlocuit de antrenorul Bogdan Stelea.

Cristi SOROCEANU