0:00

PSD şi PDL scot Municipalul din campionat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* “Asta fac consilierii județeni: omoară sportul”, a declarat Constantin Niță, director executiv al Volei Club Municipal Piatra Neamț

Volei Club Municipal Piatra Neamț este la un pas de a se retrage din campionatul primei ligi, după ce consilierii judeţeni ai PSD și PDL au votat, în ședința ordinară de vineri, respingerea proiectului ce prevedea suplimentarea fondurilor echipei. Constantin Niță, directorul executiv al municipalului pietrean, crede că reprezentanții celor două partide din legislativul județului nu înțeleg noțiunea de ”performanță” și au respins proiectul inițiat de președintele Culiță Tărâță doar pentru că sunt într-un conflict cu acesta. ”Am fost în ședință să explic și să-mi susțin proiectul, care prevedea suplimentarea fondurilor. Am explicat că echipa noastră are trei juniori în loturile naționale, iar antrenorul, profesorul Dan Gavril, este și directorul tehnic al naționalei masculine de volei a României. Oare chiar nu se dorește susținerea performanței? Consilierii PSD și PDL votează clar împotriva proiectelor președintelui Consiliului Județean Neamţ. Dacă nu mă susținea dânsul și mă susținea altcineva, cred că proiectul trecea. Este păcat, pentru că acești consilieri distrug sportul și mă aduc în situația de a retrage echipa din campionat. Din acest moment, iau în calcul acest lucru, cu riscul de a fi amendat de Federația Română de volei”, susține Constantin Niță, directorul executiv al municipalului pietrean.

„O să facem nunţi la Polivalentă”

Acesta a precizat că alte județe, mult mai sărace ca Neamțul, alocă sume importante echipelor de volei, cu toate că nu au baza materială de care dispune în prezent municipiul Piatra Neamț. ”Le-am dau consilierilor județeni doar un exemplu: Consiliul Județean Sălaj alocă echipei de volei REMAT Zalău, campioană a României, suma de 15 miliarde de lei vechi, anual. Baia Mare, la fel. Eu nu am nevoie decât de 12 miliarde de lei vechi anual. O să ajungem să facem nunți în Sala Polivalentă, dar, poate asta se dorește”, crede Constantin Niță. Diriguitorul formației pietrene crede că votul din CJ este a doua lovitură primită în acest an, mai cu seamă că a discutat înaintea ședinței acest proiect cu câțiva consilieri cu experiență, care în trecut au înțeles necesitățile echipei. ”Am vorbit cu domnul Gheorghe Vasiloiu, liderul grupului PDL din CJ, acest proiect și nu mi-a spus că va fi respins. După părerea mea votul politic, care nu ține seamă de realități, ci numai de orgolii politice, distruge sportul. Asta fac consilierii județeni: omoară sportul și o șansă pe care o au tinerii din Neamț de a practica un sport, cu șanse reale de a fi promovați în echipele naționale ale României. Nu mi-am putut închipui că, prin natura votului, unii oameni, pot pune piedică naționalelor de juniori și tineret ale României, care sunt baza de selecție pentru naționala de seniori”, a precizat Constantin Niță.

…Și-a rămas în vigoare tăierea de bani

Vasile Murariu a cuvântat în numele colegilor de partid când a spus că ”Grupul PSD susține sportul și cultura, dar la vremuri de criză nu putem susține echipa de volei cu 50.000 de lei, ci numai cu 15.000 de lei”. Degeaba a venit Dan Gavril la microfon, să explice plenului că Volei Club Municipal e o echipă de tradiție, care serbează în curând 50 de ani, care a participat la 14 competiții europene, a fost de 3 ori vicecampioană a României, de 3 ori a câștigat Cupa României și că a adunat de peste tot pe unde-a mers numai medalii și locuri pe podium. Degeaba le-a spus și că 12 miliarde costă numai participarea în primul eșalon. Le-a adus, inclusiv, un argument sentimental-dramatic – ”Vă rog să ne sprijiniți, ca să nu retragem echipa din campionat!” -, dar n-a contat.

S-a ridicat Vasile Pruteanu să pledeze cauza VCM, asumându-și riscul ca, odată creat precedentul, județul să se pomenească și cu solicitare din partea Volei Club Unic pentru finanțare: ”Echipa de volei este emblematică. S-a cerut suma de 500 de milioane acum, este posibil să vină și Unicul să ceară tot atâta pe lună. E greu, înțeleg. Dar dacă dispare și voleiul masculin, vom rămâne fără sport în Neamț, mai ales că avem atâtea licee sportive care dau tineri bine pregătiți și care, la absolvire, vin în aceste echipe și au performanțe. Ar fi păcat ca acești copii să formeze echipe prin alte județe. Eu zic să cântărim bine. 150 de milioane pe lună nu le ajung nici pentru deplasări, și credeți-mă, o spun în cunoștință de cauză. Eu susțin din toată inima propunerea din proiect, cu 500 de milioane. Avem echipa de handbal feminin de la Roman, avem FC Ceahlăul și Volei Club Municipal, care fac performanță la nivel înalt. De aceea susțin suma întreagă”.

L-a urmat Ștefănuț Ploscaru, de la PP-DD, care, la fel, a susținut cauza și încurajarea copiilor din LPS-uri, să rămână la echipele din județ să performeze.

După toate acestea, Gheorghe Vasiloiu, de la PDL, a retezat-o scurt: ”Avem un minister al Sportului? Avem un minister al Educației? De ce toate cheltuielile echipelor trebuie să vină la CJ?”

Și s-a trecut la vot. Amendamentul formulat de pesedistul Vasile Murariu, privind reducerea sumei, a trecut, cu 20 de voturi da, 11 nu și o abținere. Și-a rămas în vigoare tăierea de bani.

 PSD şi PDL scot Municipalul din campionat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

PSD şi PDL scot Municipalul din campionat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dana OSTAHIE

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentObiecte dacice readuse în ţară
Articolul următorFraţii Mararu au dat, din nou, ochii cu procurorii