partidul social demoocrat

• potrivit unui document intern, social-democrații lansează planul de acțiune ”Activistul de partid”, cu programul politic ”De la om la om” și Cluburi Social-Democrate

Pesediștii au intrat (sau poate n-au ieșit) în campanie electorală și vor da la om, la propriu. Conducerea centrală a PSD a adoptat în ședința de săptămâna aceasta un plan de acțiune pentru “Activistul de partid”, plan formulat în două documente de uz intern – Programul politic “De la om la om” și înființarea Cluburilor Social-Democrate.

Practic, pesedistului, de rând sau cu ștaif, i se dă ordin să ”ia pulsul societății” și să comunice cu toate categoriile de muritori de rând neangajați politic, inclusiv cu preoți și cadre militare (poate chiar și cu presa).

În primă fază, se vor înființa Cluburile Social-Democrate, ceea ce, la Neamț, n-ar trebui să ridice nici minime probleme, cunoscută fiind experiența pesediștilor locali într-ale cluburilor. Avem în vedere aici cluburile dedicate pensionarilor, doamnelor active în societate, dar nu numai. CSD-urile se vor un fel de ”platformă de comunicare PSD – autorități locale – categorii socio-profesionale”, iar la întâlniri să se discute interactiv, în cadru propice și liber, să se cuvânteze problemele oamenilor simpli și să se vină cu răspunsuri și soluții social-democrate.

Programul politic, adoptat tot zilele acestea, se intitulează ”De la om la om” și vine să completeze CSD-urile, fiind însă strict pentru membrii, simpatizanții și voluntarii PSD. Menirea lui este să creeze activiști de partid. ”Ei sondează, identifică și analizează problemele cetățeanului simplu, în vederea soluționării lor, iau pulsul societății”, spune proiectul PSD, citat de site-ul pesurse.ro. Motivul pentru care PSD vrea să afle prioritățile populației acum, la un an și ceva de guvernare, este simplu și arhi-cunoscut, măcar de lumea non-pesedistă: a ajuns la concluzia că, de multe ori, agenda publică nu coincide cu agenda cetățeanului. Activiștii de partid trebuie să discute, astfel, direct cu oamenii, pe “probleme simple, dar sensibile” (precum cele ale asociațiilor de locatari, prețul la apă, la gaz, la lumină). Pe lângă acest efort, se vor instala niște căsuțe poștale la fiecare sediu PSD din țară, fie el cât de mic, pentru ca oamenii să poată pune într-însa o hârtie, cât de mică, în care să scrie ce îi mulțumește și ce nu. Toate răvașele cetățenești vor fi adunate la sediul județean al PSD și analizate. dacă e de competență locală, necazul omului va fi rezolvat cu pârghii locale; dacă ține de ”mai sus”, se trimite la centru.

Potrivit strategiei PSD, se va pune ”accent pe contactul cu școala” (întâlniri mai dese cu asociațiile de părinți, de profesori, de studenți și chiar de elevi, că fiecare PSD are organizație de tineret), pe contact cu Armata și forțele de ordine (aici, scopul activistului este să ia pulsul în probleme ce țin de rata infracționalității, clanurile interlope, prezența și consumul de droguri în școli), cu Biserica (”deoarece, la nivel de comună, sat, cei mai informați oameni sunt, în ordine, primarul – preotul – doctorul; la ei se plânge lumea și își spune păsurile, așa că activistul PSD trebuie să comunice și cu aceștia”) și, nu în ultimul rând, cu pensionarii (care ”trebuie abordați cu blândețe”).

În luna mai 2014 vor avea loc alegeri europarlamentare, dar nu-i exclusă nici o confruntare politică internă până atunci. (D.O.)

PSD se dă la om

Articolul precedent”Harnicii” din Parlament: Vlad Marcoci – colegul deputat
Articolul următorAndrei Ignat inițiază România Liberală

1 COMENTARIU

Comments are closed.