Protopopul de Târgu-Neamț, părintele Ioan Dogaru a declarat că, în opinia sa, isteria creată în spațiul public cu interzicerea cardului de sănătate nu este motivată, considerând necesară și utilă existența respectivului card pentru cetățeni. El spune că este în asentimentul opiniei exprimate oficial și de Biserica Ortodoxă Română că nu este împotriva cardului de sănătate. „Aici, la noi, în Protopopiatul Târgu-Neamț, nu s-a pus problema interzicerii cardului de sănătate, nu s-a împotrivit nimeni și nu cunosc nici din rândul credincioșilor, cel puțin din ai mei, dar nici de la alte parohii care să pună problema cardurilor de sănătate. După părerea mea, cardul de sănătate nu trebuie refuzat, este necesar. Dacă ne referim la cip-uri, putem spune că și telefonul are cip-uri, plus cardul de bani pe care-l folosim toți. Dacă punem altfel problema și renunțăm la toate, ne întoarcem înapoi cu sute de ani. Eu mă bazez pe un citat biblic al Mântuitorului nostru: «De veți lua și de veți bea ceva de moarte, nu vă va vătăma dacă aveţi credință!» Noi, de altfel, împărtășim opinia Bisericii Ortodoxe Române, care nu este împotriva cardului de sănătate”, a spus Protopopul Ioan Dogaru.
Întrebat cum comentează reacțiile unor călugări de la Mănăstirea Petru-Vodă, care au declarat public că sunt împotriva cardului de sănătate, părintele Protopop nu a dorit să comenteze.
Și părintele Constantin Munteanu, preot paroh la Biserica „Sf. Gheorghe” din Târgu-Neamț este în asentimentul Protopopului. „Eu și toată familia mea avem card de sănătate. Nu am cum să fiu împotriva acestui card de sănătate, care va deține date strict ce leagă de sănătate, cum ar fi grupa sangvină, tipurile de alergii și alte date medicale ale pacientului. Atât. Ce-ar fi acum să renunțăm și la telefoanele mobile care au cip-uri și la cardurile de bani care au cip-uri. Nu trebuie să fim habotnici cu aceste lucruri care ne sunt necesare”, ne-a declarat preotul Constantin Munteanu.
Cardul național de asigurări sociale de sănătate este principalul proiect strategic al CNAS prin care confirmă prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale și face dovada calității de asigurat. De asemenea, cardul național de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS și conține datele de identificare al asiguratului. (C.T. STURZU)