pietricica turism

judecator-cu-banderolaDupă o întâlnire, care a avut loc la București, între reprezentanții mai multor instanțe din țară și reprezentanți ai Ministerului Justiției și Consiliului Suprem al Magistraturii, judecătorii din teritoriu au făcut alte ședințe în care să stabilească în ce mod vor protesta în continuare. La Judecătoria Piatra-Neamț, unde protestul a însemnat amânarea tuturor dosarelor, mai puțin a cauzelor cu arestați, ședința a avut loc în ziua de 4 octombrie. Adunarea generală a judecătorilor a decis ca, din aceeași zi, să reia dosarele care nu implică citarea părților (încheierile de cameră preliminară, încuviințarea executărilor silite, reexaminarea taxelor de timbru etc), iar de pe 10 octombrie să se judece toate cauzele.

”Nu ni s-a promis neapărat ceva la modul concret, dar am avut niște discuții oneste cu reprezentanții Ministerului Justiției și este un feedback pozitiv în ceee ce privește reformarea principiilor din sistem”, a declarat judecătorul Mircea Amza, președintele Judecătoriei Piatra-Neamț. ”Noi nu am cerut nicio secundă să ia cineva 3 posturi de la o altă instanță, de exemplu, și să le aducă la Piatra-Neamț, ci doar să se țină cont, pe ansamblu, de numărul de posturi raportat la cel de dosare și la discrepanțele salariale care există uneori chiar între colegi de birou”.

Dacă la judecătorie lucrurile reintră în normal de săptămâna viitoare, la Tribunalul Neamț protestul continuă în aceeași formulă ca și până acum. Judecătorii soluționează toate dosarele, dar poartă banderole albe încă din ziua de 16 septembrie, pentru a arăta că susțin revendicările din memorandumul privind justiția, pe care, de altfel, și l-au asumat. Instanța superioară, de la Curtea de Apel Bacău, nu a adoptat nicio formă de protest și a funcționat normal în toată această perioadă, însă judecătorii cer înlăturarea inechităților salariale și majorarea schemelor de personal. (C.M.)