Proteste de toamnă: finanțe, învățământ, justiție, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiOdată cu debutul sesiunii parlamentare, la nivel social se pregătește o toamnă a protestelor. Anunțatele măsuri de reformă nemulțumesc mai multe categorii sociale, care se pregătesc să riposteze.

Sindicaliștii din Finanțe anunță că astăzi, 5 septembrie se va lua decizia privind declanșarea grevei generale ca răspuns la măsurile anunțate de premierul Marcel Ciolacu. Proteste spontane și grevă de avertisment au fost organizate și în Neamț încă din 11 august. „Marți, 5 septembrie 2023, la Bucureşti, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe a convocat Consiliul Naţional, organul de conducere colectiv care poate decide declanşarea grevei generale la nivel naţional, ca reacţie la faptul că, după 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate de ministrul finanţelor prin Procesul verbal încheiat cu organizaţiile sindicale în data de 11 august 2023. Biroul Executiv a solicitat o întâlnire cu primul ministru al României, informându-l concomitent despre riscul escaladării conflictului, cu repercusiuni asupra bunei funcţionări a instituţiilor statului. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe are semnăturile pentru susţinerea grevei generale de la 75% dintre colegi, care consideră că perioada discuţiilor, negocierilor şi aşteptărilor de soluţionare amiabilă a luat sfârşit„, menționează comunicatul instituției.

Probleme sunt și în educație. Greva generală de la finalul anului școlar precedent s-a finalizat după promisiuni de majorări salariale dar sindicatele din educație sunt nemulțumite că legea salarizării nu este gata deși ar fi trebuit să fie finalizată încă de pe 15 iulie. Declanșarea unui nou protest a fost evitată după o întâlnire dintre reprezentanții Guvernului și liderii sindicali în care s-a stabilit că majorarea salariilor personalului didactic se va acorda de la 1 ianuarie 2024. O altă problemă salarială, cea a directorilor de școli, care au salarii mai mici decât dacă ar rămâne la catedră, ar urma să se rezolve „cât mai rapid”.

Nemulțumiri sunt și în Justiție, chiar dacă la nivelul marilor instanțe, Tribunalul București, Curțile de Apel Iași, Brașov, Constanța, Alba Iulia s-a renunțat la protest. (V.B.)

Articolul precedentAccident la Roman: Un şofer nu a oprit în intersecţie, doi oameni au ajuns în spital
Articolul următorNeamț: Bărbat prins drogat la volan
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.