0:00

Protestatarul Cănărău, amendat de jandarmi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* după ce-a primit avertisment luni şi a spus că a înţeles, ieri liderul SNAP a ieşit din nou la soare lângă gardul Poliţiei Roman, aşa că a primit o amendă de 1.000 de lei

Aşa cum a anunţat, Ioan Cănărău, liderul SNAP Neamţ, a organizat un protest în faţa Poliţiei Roman, la care a apărut el însuşi, în dubla calitate de organizator şi participant. A atârnat veşnicele bannere – pe care le-a mai folosit şi la alte acţiuni – de gard, şi a stat două ceasuri la soare. Timp în care a fost abordat de o patrulă de jandarmi.

“I s-a explicat că nu are voie să protesteze fără autorizaţie lângă sediul poliţiei care, chiar dacă nu mai are statut de unitate militară este o instituţie asimilată unei unităţii militare, prin prisma dotărilor şi a specificului activităţii”, a declarat căpitanul Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamţ. “În prima zi a fost sancţionat cu avertisment şi a spus că a înţeles pentru ce l-a primit. Azi dimineaţă (n.r. ieri) a apărut, iarăşi, însoţit de încă un poliţist, şi a protestat din nou, vreme de două ore. De data asta a fost sancţionat cu amendă de 1.000 de lei, minimul prevăzut de Legea 60/199, lege care nu precizează posibilitatea de a achita jumătate din sumă în termen de 48 de ore. Dacă vine şi mâine (n.r. astăzi) nu ştiu ce se va întâmpla, dar probabil că va fi amendat din nou”. 

Motivul pentru care protestează Cănărău l-a inspirat şi pe Iulian Surugiu, liderul SNAP de la nivel naţional, care i-a trimis, ieri, o plângere şefului Corpului de control al ministrului Afacerilor Interne, din care spicuim:

“În data de 08.04.2014 o patrulă a Poliției Locale din mun. Roman a solicitat sprijin din partea a trei agenți de siguranță publică din cadrul Poliției mun. Roman, iar în urma intervenției toți polițiștii, atât cei din cadrul Poliției Locale a mun. Roman, cât și cei din cadrul Poliției mun. Roman, au fost ultragiați de către doi indivizi. În privința polițiștilor locali s-au întocmit acte premergătoare privind săvârșirea infracțiunii de ultraj, dar în privința polițiștilor s-a refuzat întocmirea acestora de către ofițerul aflat la comanda unității. Considerăm că o astfel de atitudine, nu numai că aduce grave prejudicii imaginii instituției Poliției Române, dar este vădit și total ilegală. (…) Ca urmare a celor expuse mai sus, vă solicităm să efectuați verificările ce se impun și să dispuneți măsuri împotriva celor care nu au respectat actele normative în vigoare”.

Partea haioasă a întregului scandal este că Noul Cod Penal stabileşte clar că încadrarea de ultraj se face de la ameninţare în sus, iar în cazul de faţă şapte poliţişti au fost înjuraţi şi făcuţi “zdrenţe” de către doi indivizi cărora băutura le-a trezit cheful de scandal, dar şi calităţile de fini observatori. (C. MIRCEA; FOTO: Ziarul de Roman)

Articolul precedentPompierii şi jandarmii invalizi vor lucra la birouri
Articolul următorGeneralul Ioan Șoldea a fost condus pe ultimul drum