pietricica turism

protest siteDupă ce au stat la coadă două nopți la rând, mai mulți nemțeni au protestat pașnic marți, 12 iulie, în fața Prefecturii Neamț cu speranța că vor reuși să obțină eliberarea pașapoartelor în timp util. Oamenii spun că au deja bilete cumpărate pentru a pleca din țară, că au plătit și taxă de urgență, dar că tot n-au reușit să-și depună dosarul pentru a obține un pașaport.

„Avem biletele cumpărate pentru joi. Am stat la coadă și ieri și azi și n-am avut succes. Mâine nu mă mai pot învoi de la serviciu și nu știu ce voi face, mai ales că vin de la Roman. A fost o situație de urgență, doar că nu cred că voi reuși să am pașaport la timp”, a spus una dintre protestatare.

Oamenii s-au adunat în fața Prefecturii încă de la ora 10:00, iar o delegație, formată din trei reprezentanți, a reușit să intre în audiență la prefectul Niculina Dobrilă, unde a discutat mai bine de o oră, dar fără a ajunge la un consens.

„În 2010 erau 21 de angajați, iar acum sunt doar 14. În fiecare an ne confruntăm cu aceeași problemă, în lunile iulie-august, și de fiecare dată am semnalat acest lucru la Centru, dar nu s-au găsit soluții încă. Oamenii se adună în față la Pașapoarte încă de la 2-3 noaptea și fac o listă de așteptare, dar mulți nu citesc instrucțiunile de la intrare și, în loc să treacă toți membrii familiei care solicită eliberarea unui pașaport, trec un singur reprezentant. Și așa se creează aglomerare”, a declarat prefectul Niculina Dobrilă, după discuțiile cu reprezentanții protestatarilor.

Printre problemele enumerate de oameni, în afara listelor întocmite în miez de noapte, se numără personalul redus de la Pașapoarte și faptul că ghișeul de la Roman este deschis numai în zilele de luni, motiv pentru care mulți romașcani fac naveta la Piatra Neamţ pentru a-și depune dosarul în vederea obținerii unui pașaport. Prefectul de Neamț a spus că aglomerarea este generată și de numărul mare de cetățeni din Republica Moldova, care vin tot la Neamț pentru a-și obține actele. Sunt două ghișee care funcționează, fiecare eliberând câte 54 de pașapoarte zilnic, însă acestea se dovedesc insuficiente în lunile de vară.

„Venim și mâine, la ora 3:00. Dacă azi am fost la ora 4:00 și n-am rezolvat nimic, mâine venim la 3:00. Am bilete pentru joi. Dețin o companie în Belgia, am 10 angajați și, dacă nu ajung joi, pierd câte 500 de euro pe zi pentru penalități”, a spus un alt protestatar. (Andreea AMARIEI)

1 COMENTARIU

  1. Ce inseamna contribuabil? Probabil un cetatean care contribuie la bugetul statului, pentru ca tara sa fie functionabila. Sa aiba politie suficienta, sa aiba servicii de sanatate in permanenta, sa aiba functionari care sa rezolve problemele fiecarui cetatean roman sau/si strain aflat pe teritoriul tarii. Care este contributia cetatenilor romani care lucreaza in diaspora la mentinerea mecanismului de mai sus? Oare nu ar fi necesara un fel de contributie minimala la bugetul de stat asa cum este la C.A.Sanatate? Vrei drepturi egale cu oricare contribuabil normal, atunci incerca sa iti aduci aportul la bugetul de stat. De obicei cei mai multi romani care muncesc in afara au doar pretentii, nu si constiinta civica.

  2. Daca au carti de identitate valabile de ce nu circula cu ele? Bine, in tarile in care se poate circula cu carte de identitate. Cerere pentru pasaport se poate depune si la Ambasada sau Consulat de ce nu au facut asta din moment ce spun ca locuiesc in strainatate? Cetatene care ai bilete cumparate pentru joi, chiar te crede cineva ca pana luni, in saptamana plecarii, nu ai stiut ca-ti trebuie pasaport? Veniti tot timpul pe ultima suta de metri si apoi va revoltati ca nu sunteti ajutati cand de fapt vina pentru situatia creata va apartine. Nu va interesati din timp si pasati apoi toata responsabilitatea in spatele autoritatilor care credeti dvs ca nu va ajuta. Si ce e salbaticia asta cu cozile facute noaptea? Eu cred ca daca ati veni la timp, chiar si la prima ora cand se deschid ghiseele si tot ati avea timp sa depuneti acte. Dar cand veniti in tara, sunteti tot timpul pe fuga si nu va intereseaza decat sa va rezolvati dvs problema, ceilalti nu mai conteaza si asa ajungeti sa va certati sau sa va bateti pe la cozi. Rezerva-ti timp pentru probleme, informeaza-te, ia masuri sa nu ramai pe ultimele zile cu documentele nefacute, asuma-ti o parte din situatie. Impotriva ta cand te revolti cetatene?