Defavorizați de noua lege a salarizării, grefierii din cadrul Judecătoriei Piatra-Neamț au luat decizia de a protesta, alăturându-se astfel colegilor lor din țară, care au luat aceeași decizie. O primă fază a protestului s-a derulat astăzi, 30 mai, între orele 12:00 și 13:00, iar mâine este programat un alt protest începând cu ora 13:00.
“Protestul are loc ca urmare a dezamăgirii faţă de proiectul de lege al salarizării unitare propus de Guvern pentru această categorie de personal”, a declarat Mirela Rengheș, grefiera șefă din cadrul Judecătoriei Piatra-Neamț. “Pentru majoritatea categoriilor profesionale au fost prevăzute creşteri salariale semnificative, mai puţin pentru categoria profesională – grefieri de şedinţă, cărora, odată cu intrarea în vigoare a legii le scad veniturile. Legea, în forma adoptată de Senat, încalcă chiar principiile enunţate în proiectul de lege: principiul egalităţii, al importanţei muncii şi al stimulării personalului, astfel grefierii cu studii superioare nu vor mai beneficia de sporul de vechime în muncă, grefierii cu funcţii de conducere vor avea salarii duble faţă de grefierii cu funcţii de execuţie – care duc greul în instanţele de judecată, acordarea sporului de până la 30% rămâne la decizia ordonatorilor principali de credite. Ori, în momentul de faţă, această categorie profesională din justiţie este salarizată neunitar tot din cauza deciziilor date de ordonatorii principali de credite – respectiv Curţile de Apel. Niciodată, prin vreo lege de salarizare, nu s-a creat un dezechibru atât de mare între salarizarea magistraţilor şi a grefierilor, care era de 80% până în anul 2000 şi de 50% ulterior. Prin aplicarea noii legi de salarizare veniturile grefierilor ar scădea până la 25% din veniturile unui magistrat”.
Din start, Mirela Rengheș a spus că nu are prea mari speranțe că protestul ar putea schimba ceva, dar grefierii vor măcar să arate că nu sunt de acord cu ceea ce li se pregătește. Oricum n-au fost băgați în seamă nici până acum, iar amendamentele formulate de sindicate și de asociațiile profesionale nici n-au intrat în discuție la dezbaterile comisiilor din Senat. (C.M.)