0:00

Promovarea, vis îndepărtat pentru HCF Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Handbal Club Feminin Piatra Neamt a început pregătirea de vară sub semnul incertitudinii. Rectificarea de buget promisă de Consiliul Local se lasă așteptată, iar formația pregătită de antrenorul emerit Dan Valentin a ajuns la limita de avarie. Autoritățile locale au promis revigorarea handbalului în Piatra Neamț, dar anul electoral 2012 a trecut și promisiunea nu s-a materializat. HCF a fost nevoită să evolueze din nou în liga secundă și să-și propună obiective mici, precum o clasare între primele opt echipe. Acum nici măcar despre așa ceva nu poate fi vorba. Profesorul Dan Valentin trage un semnal de alarmă, deoarece echipa feminină de handbal are nevoie de susținere, pentru ca tinerele talente să-și continue activitatea.

Echipă tânără         

Dan Valentin și-a propus din nou să formeze o echipă tânără, cu care să aibă evoluții peste așteptări, cu alte cuvinte vrea să ”rupă gura târgului”, în speranța că va veni ziua când își va vedea visul cu ochii: promovarea în Liga Națională. ”Noi întotdeauna începem pregătirea cu gândul de a face performanță, să jucăm acolo unde ne e locul, în Liga Națională, să creștem copii de valoare care să poată să facă față acestui frumos sport, dar în același timp avem nevoie foarte mult de sprijinul autorităților locale. S-a întârziat puțin cu bugetul și ne vine foarte greu să putem asigura pregătirea sportivilor. Nu vorbim neapărat de contracte, sau alte cheltuieli. Noi vrem să jucăm handbal, pentru că handbalul în Piatra Neamț este un sport iubit, un sport cu tradiție”, precizează Dan Valentin. Antrenorul care a format-o pe Luminița Huțupan, cel mai bun produs al handbalului românesc din ultimii 10 ani, triplă câștigătoare a Ligii Campionilor, vicecampioană mondială cu naționala României și decelarat ”Cel mai bun portar din lume”, trage speranțe că promisiunile de revigorare a handbalului în Piatra Neamț se vor materializa.

Handbalul, ca mersul pe bicicletă

Handbalul învățat la Piatra Neamț e ca mersul pe bicicletă, mai ales cu profesorii pe care-i are județul Neamț. A recunoscut-o cel mai bun portar din lume, Luminița Huțupan, revenită în această vară la Piatra Neamț în sala unde a trăit primele emoții în sportul de performanță. „Ceea ce am învățat aici mi-a fost și îmi este util în viață”, spunea marea campioană Luminița Huțupan. ”O fată, simbolul handbalului feminin din Piatra Neamț, Luminița Huțupanu, care este cel mai bun portar al lumii, a revenit în sala Ceahlăul de unde a promovat și de unde a dat rezultate și recunoaște că handbalul pe care l-a învățat la Piatra Neamț i-a fost util în câștigarea celor 3 trofee de Liga Campionilor. La fel și Loredana Hodor, Petrina Ștefan, au recunoscut că pașii care i-au făcut în handbal la Piatra Neamț le sunt utili în carieră”, spune profesorul Valentin. Din păcate, pentru iubitorii handbalului, promovarea a rămas un vis frumos, dar, privind partea plină a paharului, drumul tinerelor de perspectivă este deschis. ”Acum avem în lot câteva copile de perspectivă, cum sunt Luminița Hârțan, Laura Petrea, Dana Mosor, Mădălina Bejan, Bianca Lungu, care evoluează alături de jucătoarele cu experiență, care au jucat în ligă, Raluca Sandu, Cătălina Vornicu, Oana Rotaru. Sperăm să facem o echipă care să pună din nou probleme echipelor cu potențial mare, care au ca obiectiv promovarea în Liga Națională. Sperăm să mai dăm jucătoare în Liga Națională, cum e cazul Mădălinei Chirilă, care provine de la Roman, formată și descoperită de doamna Eugenia Tăbuci, care a crescut la HCF Piatra Neamț, într-un an, cât alții în trei, iar acum poarta i s-a deschis larg la HCM Baia Mare și va juca alături de alte handbaliste consacrate, precum Ungureanu, Nichita și alte foste sportive de la Oltchim”, menţionează Dan Valentin.

Banii, veșnica problemă

Veșnica problemă pentru echipa feminină sunt banii. După ani buni în care formația de handbal a municipiului s-a luptat și chiar a reușit, să se impună, în fața unor formații mult mai titrate, visul promovării a rămas unul legat de existența finanțelor, însă, acum se pune serios problema supraviețuirii în liga secundă. ”Eu îi rog din suflet pe domnul primar Ștefan, pe doamna viceprimar Simionică, pe consilierii locali să ne ajute, să nu lase sportul să moară, pentru că, la ora actuală lucrăm la nivel de avarie și nu știu dacă mai putem rezista în aceste condiții, având în vedere că pe data de 5 septembrie începe campionatul. Ne-am pregătit pe plan local, pe banii sportivilor și pe banii noștri”, spune Dan Valentin. Acesta mai adaugă că lipsa locurilor de muncă este o problemă cu care se confruntă și sportivii. Lipsa locurilor de muncă este o problemă și pentru sportivi. Eu aș opta pentru o idee de integrare și în muncă a sportivilor. În momentul în care ar termina cu handbalul, ei ar fi preluați. Sportivii au o valoare foarte mare, pentru că ei știu să muncească, sunt disciplinați, au calități psihice foarte puternice, voință, sunt luptători, hotărâți. Ar mai fi nevoie de un buget care să asigure calendarul competițional în mod special. Eu am făcut un calcul, cam 7 miliarde de lei vechi pe an”, a conchis Dan Valentin. Echipa feminină de handbal a reușit în această vară să o transfere pe Mădălina Chirilă la HCM Baia Mare, ea făcând astfel un salt calitativ imens, din liga a doua, direct în Champions League.

Promovarea, vis îndepărtat pentru HCF Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Promovarea, vis îndepărtat pentru HCF Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedent„Corn şi Lapte” în pană la Poienari
Articolul următorBAC prin SMS