0:00

În perioada 18-23 iunie, Centrul de Agrement Oglinzi şi Liceul „Vasile Conta” Târgu-Neamţ găzduiesc prima ediţie a Proiectului Regional „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, organizat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală Anticorupţie (Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ), în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului (Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Neamţ), Ministerul Educaţiei Naţionale (Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ) şi Asociaţia Pro Democraţia Târgu-Neamţ. Au participat elevi de liceu din Neamţ, Sibiu şi Constanţa. Neamţul a fost reprezentat de elevi de la Colegiul Naţional „Petru-Rareş” şi Liceul Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra-Neamţ, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman, Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamţ şi Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” din Agapia. Pe lângă aceştia, au mai fost prezenţi şi elevi şi profesori de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti, cu rol de juriu.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎmpărţiţi în mai multe echipe, elevii au avut trei teme de dezbătut: introducerea orelor de politică la liceu, dacă sunt sau nu de acord ca vârsta de la care se poate vota să fie 16 ani şi dacă sunt sau nu de acord cu eliminarea imunităţii parlamentare.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMiercuri, 20 iunie, după o drumeţie la Cetatea Neamţ, în prezenţa comisarului şef Rareş Bostan, din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ şi a comisarului Vitalie Josanu, ofiţerul care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural al judeţului Neamţ, elevii s-au adunat la Liceul “Vasile Conta”, pentru a începe o nouă rundă de discuţii. La dezbatere a fost prezent şi prof. Emanuel Bălan, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Târgu-Neamţ.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Aici, copii arbitrează alţi copii. Anul trecut noi am câştigat o olimpiadă de dezbateri în acest domeniu şi am fost invitaţi să-i susţinem pe aceşti copii de aici, să-i arbitrăm şi să le putem oferi tehnici de abordare a oratoriei şi a dezbaterilor în sine. Scopul acestui proiect este să-i educăm pe copii în spiritul de a gândi critic cu afirmaţii bine documentate, să înveţe să argumenteze, să susţină un argument. Scopul acestei activităţi este să aducem copiii la un nivel la care pot gândi liber, să îşi dorească ceva, să aibă o viziune şi un viitor prin forţele proprii. O activitate educativă, culturală şi distractivă”, ne-a spus prof. Cătălin Mihai, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Tematica este strict pe integritate, în toate formele ei. Vorbim despre nevoia de coloană vertebrală în societatea românească, avem nevoie de credibilitate, avem nevoie de implicarea tineretului în viaţa socială. Aici îi învăţăm să vorbească faţă în faţă, nu virtual, să aibă limbajul trupului, să se bazeze pe forţa argumentului. Vrem să implicăm copiii în viaţa comunităţii. Sunt prezente 106 persoane în această tabără, incluzând câte un reprezentant al DGA din fiecare judeţ, un coleg de la DGA Bucureşti din eşalonul superior, 7 copii de la Bucureşti, plus copii de la liceele din cele trei judeţe. La Neamţ desfăşurându-se prima ediţie, cea de-a doua ediţie va fi la Sibiu, chiar luna viitoare. Cea de-a treia ediţie va fi la Constanţa, chiar de Ziua Marinei, ca să le facem o surpriză şi copiilor. Această tabără a inclus şi vizite la obiectivele turistice din Târgu-Neamţ, am fost la Cetatea Neamţ sau drumeţii”, ne-a declarat comisar şef Rareş Bostan, din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiImpresii ale elevilor:

„Este o activitate interactivă şi ne putem confrunta în dezbateri, cu argumente şi opinii. Plus că ne putem îmbunătăţi cunoştinţele şi vocabularul. Este foarte frumos aici. Dacă eşti o persoană timidă, această activitate te ajută la vorbire şi nu mai eşti inhibat”.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Această experienţă ne ajută atât la nivel educaţional, cât şi la dezvoltarea noastră ca individ. Ne putem controla emoţiile şi ne ajută la vorbire. Ar trebui ca şi alţi copii să se înscrie în această tabără”.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Am aflat de acest proiect prin intermediul domnului profesor Romeo Roman, profesorul nostru de Logică. Ne-a explicat despre ce e vorba şi ne-a convins să participăm, pentru că este o ocazie să legăm prietenii şi să fim mai sociabili. Pe parcursul a două zile am jucat cinci meciuri şi îmi place mult. Am început să vorbesc liber şi să devin eu însumi”.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Am observat o evoluţie la toţi copiii. Este o iniţiativă foarte bună, iar temele alese sunt de actualitate”.

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informații Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeclaraţia Zilei

Declaraţia zilei vine de la Ioana Manea, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti:

Proiectul „Gândesc, vorbesc şi acţionez pro-integritate”, ediţia I, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Voi veni cu argumente, în ceea ce priveşte egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, deci şi a parlamentarilor. Parlamentarii nu sunt propriu-zis aleşi de către cetăţeni. Ei sunt aleşi din cadrul partidelor de către membrii de partid ca să candideze la alegeri şi mai apoi sunt aleşi parlamentari. S-a spus că această imunitate este necesară pentru a-l proteja pe politician de orice şantaj. Dar un politician nu trebuie să fie în situaţia de a putea fi şantajat. Toate acţiunile sale ar trebui să fie corecte din punct de vedere moral, astfel încât nimeni să nu aibă material de şantaj împotriva sa. Oamenii politici sunt persoane publice care au fost de acord să intre în politică şi trebuie să-şi asume şi faptul că la un moment dat se va spune şi lucruri negative despre ei, fie că-s adevărate sau nu. Ei trebuie să fie capabili să răspundă la orice acuză. Încă din secolul al XVII-lea cetăţenii unei ţări au fost consideraţi egali în faţa legii şi cred că suntem cu toţii de acord că statele care sancţionează actele de corupţie şi abuzurile sunt statele care au cea mai rapidă dezvoltare economică. Cum putem spune că susţinem dreptul la egalitate, atunci când anumiţi politicieni sunt apăraţi de colegi de-ai lor de partid şi sunt protejaţi pentru a nu fi arestaţi. Să luăm doar exemplele unor politicieni din ziua de azi, care în această perioadă s-au refugiat în altă ţară, iar justiţia nu-şi mai poate îndeplini rolul. Mai mult decât atât, votul pentru ridicarea imunităţii unui parlamentar este secret. Asta înseamnă că parlamentarii nu sunt transparenţi. Transparenţa şi egalitatea sunt unele dintre principiile de bază ale democraţiei. În urma unui sondaj de opinie, trei din patru români îşi doresc ridicarea imunităţii parlamentare. Trăind în democraţie, mi se pare firesc ca alegerile politicienilor să fie făcute după dorinţele cetăţenilor, ale votanţilor, nu ale lor personale. Trei din patru votanţi nu au încredere în parlamentarii lor. De aceea şi avem un număr mic de votanţi la urne în ziua alegerilor. Şi asta pentru că oamenii văd corupţia, văd cum parlamentarii încalcă legea şi nu sunt arestaţi. Lumea şi-a pierdut încrederea în politicieni. Politicienii nu sunt lipsiţi de apărare. Ei au fost aleşi pentru a face ţara mai bună. De ce le este frică politicienilor de populaţie? De ce trebuie să păstrăm imaginea unui politician curată, dacă ea nu este imaculată? Nu vrem să eradicăm clasa politică. Vrem să eradicăm politicienii corupţi. Niciunui om care nu a încălcat legea nu îi va frică să răspundă în faţa legii. Dacă toţi suntem egali, de ce nu răspundem toţi în faţa legii? Ştiţi de ce fug politicienii de justiţie? Pentru că le e frică”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentGrenadă dezgropată de pe marginea drumului
Articolul următor10.000 lei amendă patronului care i-a atacat pe inspectorii ITM
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.