0:00

Proiectul Apa Serv de la Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dihonia constructorilor şi apelul la cele sfinte
* mai în glumă, mai în serios, primarul Leoreanu a făcut apel la lucruri sfinte
* mai mult serios, președintele Tărâţă își propune să responsabilizeze toți factorii de decizie

La o săptămână de la vizita în teren de la Roman pentru verificarea modului de executare a proiectului câștigat de Apa Serv pentru extinderea canalizării și modernizarea stației de epurare, factorii de decizie s-au reîntâlnit vineri pentru noi concluzii. Din păcate pentru județul Neamț, situația nu este deloc mai bună. Între TLSIT și Moldocor – firmele ce se ocupă de canalizare nu s-au stabilit mai bune relații de colaborare, iar mai nou constructorul de la Stația de epurare nu se înțelege cu consultantul. Așa că, una peste alta, proiectul de peste 107 milioane de euro atârnă de un fir de ață. Președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță s-a supărat din nou pentru lipsa de implicare și a decis ca, în cel mai scurt timp, să responsabilizeze consilierii județeni, membrii din AGA și CA-ul de la Apa Serv și pe reprezentanții ADI Aqua Neamț pentru ca în acest fel fiecare să-și dea interesul pentru ca acest proiect să se deruleze în condiții normale, fără a avea penalități sau, mai grav, fără a pierde finanțarea europeană.

Să chem părintele…

“Vom permanentiza analiza de la Roman, pentru că lucrările merg foarte prost. Progresul în această săptămână este destul de mic. La conductele de canalizare s-au mai realizat 342 de metri, s-au realizat încă 12 cămine, 10 recorduri, iar pe stațiile de pompare și căminele de refulare nimic, zero”, a spus, în deschidere, președintele CJ Neamț.

Acesta a fost completat de vicepreședintele Dan Manoliu, care s-a adresat reprezentanților Moldocor, ce trebuiau să demareze lucrările la stația de epurare din Danubiana, legată preventiv la stația Agrana, dar care nu mai poate prelua dejecțiile menajere: “Am urmărit în mod special lucrările la stația de epurare, unde – după vizita noastră – am văzut un om și un utilaj, iar ieri, înainte de ședința noastră, aveați 4 oameni la muncă. Ați adus stația și 4 zile nu s-a umblat la ea”.

Miron Costică – Moldocor a explicat faptul că generatorul pentru stația de epurare nu se potrivește cu containerul, însă stația trebuie în primul rând să funcționeze cu energie de la rețea, dar a promis că până pe 10 iulie va finaliza lucrarea. Tot reprezentanții Moldocor au promis că de la acea dată vor intra și în cartierul Petru Rareș, iar până atunci se va mai interveni pe străzile Vișinilor și Mihai Viteazu. “Să chem părintele și să sfințească și să alunge dihonia”, a fost răspunsul sarcastic al primarului Laurențiu Leoreanu.

În schimb, liderul de contract – TLSIT – prin vocea lui Alexandru Cocuț, a promis că, în maxim două luni, partea sa de contract va fi finalizată. La auzul acestor vorbe, președintele CJ Neamț și primarul Laurențiu Leoreanu au încercat să convingă firma TLSIT să preia și lucrările neexecutate de Moldocor, dar concluzia a rămas ca reprezentanții societăților să se pună de acord între ei.

Marţi începe cu rău…

La întâlnirea de vineri a fost prezent și primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, comună care beneficiază la rândul ei de extinderea canalizării: “Constructorul nu are în Săbăoani nicio echipă. Pentru o întârziere cu 30 de zile la o lucrarea, Curtea de Conturi a dat amendă de un miliard de lei vechi. Lucrările au început acum câteva luni, iar cei de la Moldocor nu au făcut nimic”. Reprezentanții Moldocor au promis că vor intra, de marți sau miercurea viitoare, la lucru. “Luați-o de luni, că marți începe cu rău”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu. Tot cei de la TLSIT au venit cu vestea bună, cum că într-o lună își vor încheia partea de înțelegere.

Omenie, dar să terminăm proiectul

La Stația de Epurare de la Roman, numărul de muncitori a crescut, însă nu s-a făcut vreun progres. Constructorul Passavant – reprezentat de Emilian Strugaru – a explicat că s-a găsit un nou subcontractor, cu care se va semna curând contractul, și se va intra la lucru la capacitate maximă până pe 8 iulie: “Am fost blocați de subcontructor și am mai avut probleme și la proiectare”. “V-ați zbătut atâta ca să luați contractul, iar acum veniți cu motive. Mă interesează omenește problemele dumneavoastră, dar dacă nu terminăm acest proiect ce ne facem?”, a spus președintele Tărâță. “Adevărul este la mijloc. Am avut probleme la proiectare și au apărut la verificare tot timpul noi cerințe. Ne învârtim în jurul cozii”, a mai spus reprezentantul Passavant. Consultantul pe acest proiect, reprezentat de Marcel Bălănescu, a explicat că nu se știe ce este de făcut cu anumite elemente, dar că toate cerințele suplimentare s-au făcut în baza legii. Iar cei de la Passavant au comentat că între ei și consultant nu există o colaborare bună și că cerințele “rigide” nu permit demararea lucrărilor. “Măcar pe ce se poate lucra să se lucreze”, a spus primarul Leoreanu, în speranța că cele două părți vor putea conlucra pe șantier și vor debloca situația.

Dughir, cel mai responsabil

După aproape 40 de minute de discuții, președintele Culiță Tărâță a declarat că va mai sta de vorbă în ședințe cu toți factorii implicați, după care va cere aplicarea de sancțiuni. “Vă purtați prea cu mănuși cu ei!”, a spus primarul Valeria Dascălu. Președintele CJ Neamț a reamintit faptul că beneficiarul proiectului este Apa Serv, ei au semnat contractul și ar fi trebuit să facă o analiză zilnică asupra mersul lucrărilor: “Vor plăti și cei de la Apa Serv și constructorii”. „Eu cred că 80% este vina constructorilor și 20% a Apa Serv. Constructorii au licitat, au avut de îndeplinit condiții, unde sunt acestea acum?”, a mai spus primarul de Săbăoani, căreia președintele Tărâță i-a răspuns: “Sunteți un primar cu experiență”, lăsând de înțeles că licitațiile sunt câștigate “de cine trebuie”.

La final, președintele Culiță Tărâță a propus o analiză cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale și cu membrii ADI Aqua Neamț, iar concluziile privind mersul proiectului să fie prezentante în AGA Apa Serv și în Consiliul Județean: “Consilierii județeni din AGA să-și asume ducerea la bun sfârșit a acestui proiect. Consilierii să urmărească acest proiect și să se asigure de eliminarea pericolului aplicării de corecții sau, mai rău, pierderea finanțării. Vreau să responsabilizez pe cei din AGA, CA Apa Serv și ADI Aqua Neamț. Vor avea răspunderi clare, pentru a nu mai putea să spună apoi că este vinovat Ionescu sau Popescu“.

Cătălin Dughir, directorul Apa Serv a recunoscut că, fiind semnatarul contractului, își va asuma responsabilitatea: “Eu sunt cel mai responsabil. Nu cred că vreun constructor a avut vreo piedică din partea noastră. Sper ca lucrurile să intre în normal. Sunt monitorizați din două în două ore, nu zilnic. Să și lucreze, noi nu putem lucra în locul lor. Contractul prevede sancțiuni și le vom aplica”. La final, managerul companiei de apă a precizat faptul că aplicarea de sancțiuni nu ar duce neapărat la un progres, comentariu ce l-a deranjat pe președintele Tărâță: “Văd că o dați în tangouri, poate vă pricepeți la vals și tangouri. Intrați în normalitatea contractului! Sunt 107 milioane de euro și vă permiteți glume de doi lei. Ferească Dumnezeu să se ajungă la sancțiuni”. Și săptămâna viitoare, factorii de decizie vor reveni la Roman, pentru a măsura iar câți metri de conductă s-au mai realizat și ce neînțelegeri mai apar între firme ce sunt plătite cu zeci de milioane de euro.

Claudia MATEI

Articolul precedentPMP Roman a rămas fără președinte
Articolul următorEfectul Stavarache în Neamţ