pietricica turism
heidelbergcement

 

proiectil 2 (2)Începerea lucrărilor agricole de primăvară deschide, ca în fiecare an, sezonul de „recoltat bombe” rămase în pământ de pe vremea războiului. Cea mai recentă descoperire a fost făcută sâmbătă, 5 martie, de un bărbat de 40 de ani din Talpa, Bârgăuani, care a anunţat un poliţist din comună că a găsit un proiectil. La rândul său, poliţistul a anunţat pirotehniştii care s-au dus la marginea satului Talpa, pe un teren agricol, unde li s-a spus că a fost găsit elementul de muniţie.

„Echipa pirotehnică a unităţii, formată din doi subofiţeri, a ridicat un proiectil exploziv de calibru 47 mm”, a declarat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „Militarii au efectuat cercetarea zonei, pe o suprafaţă de 200 m., şi nu au descoperit alte elemente de muniţie. Proiectilul a fost preluat în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii în condiţii de siguranţă”.

proiectil 2 (1)Pentru a preveni rănirile grave sau decesele, ce ar putea fi produse de explozia elementelor de muniţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte modul corect de comportare, în momentul descoperirii acestora:

– Anunţaţi imediat evenimentul, prin apel la „112”!

– Nu atingeţi elementele de muniţie.

– Izolaţi zona şi nu permiteţi nimănui accesul în apropierea elementelor de muniţie, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiţii de siguranţă!

Cristina Mircea

aleho