pietricica turism

grigoras vice piatra neamt

Primăria Piatra Neamț, prin Direcția de Asistență Socială, speră să lărgească gama de servicii sociale pe care le oferă persoanelor asistate, și chiar să o dezvolte, cu ajutorul unor programe finanțate de o fundație ce își are sediul în București. Este vorba despre două proiecte  cu finațare din fonduri externe a căror valoare se ridică la aproximativ 180.000 de euro și care au în vedere, în principal, cele trei centre de zi tutelate de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamț.

”Municipiul Piatra Neamţ intenţionează să dezvolte serviciile în cadrul Centrului Social Împreună, servicii care se adresează tinerilor proveniţi din centrele de plasament şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate din punct de vedere socio-economic de pe raza municipiului. Noile servicii au în vedere îmbunătăţirea calităţii vieţii, susţinându-i pe aceşti tineri să devină independenţi,  să fie redaţi comunităţii ca persoane active pe piaţa muncii. În prezent, beneficiază de serviciile  centrului 60 de persoane. Pe lângă serviciile de cazare şi consiliere socială, de care beneficiază aceste 60 de persoane, ne-am propus să oferim şi alte servicii, de tip centru de zi, care să urmărească  reabilitarea socio-vocaţională – integrarea lor pe piaţa muncii, implicându-i în activităţi meşteşugăreşti şi de artizanat,  înfiinţând  un  ansamblu de dansuri populare şi dansuri ţigăneşti. Beneficiarii vor fi încurajaţi  pentru continuarea cursurilor şcolare, prin orientarea lor către o meserie. Vor participa la întâlniri cu specialiştii în vederea dezvoltării capacităţilor parentale, pentru a deveni părinţi mai buni, pentru a conştientiza responsabilităţile şi obligaţiile pe care le au faţă de copii lor şi pentru a conştientiza importanţa implicării lor în educaţia copiilor”, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Adrian Grigoraș.

Municipalitatea speră de asemenea, prin intermediul accesării acestor proiecte să înființeze servicii educaţionale, serviciile de asistenţă medicală şi îngrijire și suport emoţional şi consiliere psihologică pentru părinţii copiilor cu vârste între 3 și 6 ani asitați ai Centrului de Zi Castani.

”Şi părinţilor acestor copii intenţionăm să le stârnim interesul de a participa la  întâlnirile cu specialiştii în vederea dezvoltării capacităţilor parentale, pentru a deveni părinţi mai buni, pentru a conştientiza responsabilităţile şi obligaţiile pe care le au faţă de copii lor şi pentru a conştientiza importanţa implicării lor în educaţia copiilor. În Centrul de zi pentru copii şcolari Galinescu ne propunem să organizăm în fiecare an şcolar o serie de activităţi educaţionale, prin crearea de ateliere creative ocupaţionale – teatru, dansuri, pictură, confecţionare decoraţiuni, atelier de clovnerie, croitorie  şi, în paralel cu acestea ne dorim să oferim şi sprijin şcolar, copiilor care întâmpină dificultăţi în îndeplinirea cerinţelor şcolare”, a declarat Ana Berea, director Direcția de Asistență Socială a Primăriei Piatra Neamț.

Deocamdată, conducerea Primăriei Piatra Neamț și a direcției de resort așteaptă răpuns în ceea ce privește accesarea celor două proiecte cu finanțare externă, după care se va trece la întocmirea documentației în vederea depunerii proiectelor în cauză. (I. CĂLIN)