0:00

Profesorii „amenințați” de Codul de Etică, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Proiectul Codului de Etică pentru învățământul preuniversitar, propus de Ministerul Educației Naţionale, ridică multe semne de întrebare pentru reprezentantul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț, Gabriel Ploscă. Acesta consideră că este bine-venită inițiativa, dar ar trebui să se extindă cu regulamente și asupra părinților și elevilor.

„Orice astfel de document, formulat în mod obiectiv este binevenit. Dar, un astfel de cod, așa cum este el gândit pentru profesori, ar trebui să aibă adresabilitate și pentru părinți, măcar formal dacă nu legiferat. Pe de altă parte, ar trebui revăzute și regulamentele școlare și regulamentele de ordine interioară care privesc elevii. Acest Cod de Etică ar trebui să vină cu reguli și pentru părinți. De multe ori nu se vorbește despre presiunile pe care le fac părinții împotriva profesorilor, în timp ce se fac vizibile doar abaterile cadrelor didactice. Acest Cod de Etică ar trebui să fie ca un pachet care se adresează în egală măsură profesorilor, elevilor și părinților acestora”, a precizat Gabriel Ploscă, președinte al SLI Neamț.

Proiectul prevede că profesorii nu au voie să desfășoare activități comerciale în școli și au obligaţia să asigure protecţie fiecărui elev şi să denunţe orice formă de violenţă fizică, de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor. Totodată, dascălii trebuie să combată orice formă de abuz sexual, emoţional sau spiritual. Cadrele didactice nu au voie să-şi hărţuiască sexual elevii şi nici să aibă relaţii sexuale cu aceştia, inclusiv consensuale.

Prevederile Codului de etică interzice cadrului didactic să aibă un limbaj cu caracter obscen, vulgar indiferent de intenția serioasă a acestuia. În acelaşi proiect, se precizează că profesorii trebuie să pregătescă elevii astfel încât aceştia să atingă standarde de performanţă prevăzute de documentele şcolare.Liderul sindicaliștilor din învățământ, județul Neamț, a mai precizat că elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu doi ani, dar s-a renunțat la idee.

Proiectul prevede că persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia elevilor, în mod particular cadrele didactice, au obligaţia de a cunoaşte, respecta şi aplica un set de norme de conduită. Discuțiile despre aplicarea unui Cod de Etică s-au reaprins în urma scandalului de la Şcoala 10. Premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni. Președintele SLI Neamț a mai adăugat că, dacă va fi aprobat, Codul de Etică va înlocui vechiul Statut al Personalului didactic.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCompatibilii de ieri, incompatibilii de azi și mâine
Articolul următorProiecte sociale cu finanțare externă