0:00

Nu mai puțin de 4 miliarde de lei vechi au intrat în visteria bugetului local, după ce Primăria Roman a câștigat procesul prin care era suspectată de “umflarea” facturilor pentru lucrări finanțate prin fonduri europene. Este vorba de “Casa Pâinii”, investiție inaugurată cu mai bine de doi ani în urmă, dar pentru care rambursările au venit abia acum. Primarul Laurențiu Leoreanu recu-noaște că astfel de probleme au mai existat în trecut, iar de vină ar fi de multe ori proiectele realizate din birou și care în teren s-au dovedit a nu fi tocmai reale.

“Când s-a început consolidarea clădirii s-a dat peste un beci, care după ce a fost reparat s-a constatat că era protejat de un perete fals, iar în spatele acestuia era un alt beci. Trebuia să fie consolidată și această parte. Prețurile au crescut prin aceste lucrări suplimentare, care mai apoi au fost puse sub semnul întrebării. Noi am avut fotografii, am avut documentele de proiectant și am câștigat în instanță”, spune primarul.

Cel mai bun exemplu despre înțelegerea de acasă ce nu se potrivește cu cea din târg a fost la blocul cu bulină, acolo unde devizul final al lucrării este de aproape trei ori mai mare decât primele estimări.

“Lucrările au început aici dinainte să fiu eu primar. S-a propus întâi ca soluție consolidarea pe micropiloți, după aceea s-a dat o altă soluție – pe pernă de beton, iar proiectantul a stabilit la final să se aplice ambele variante. O idee avea un cost, iar la final suma a fost cu mult mai mare. Problema majoră în România și mi-o asum este la proiectanți, deoarece nu tratăm cu suficient profesionalism aceste lucrări.

Este drept, mai apar și vicii ascunse. Sunt probleme care nu apar în proiect, dar nici nu poți să le lași nerezolvate pentru că nimeni nu-și asumă răspunderea dacă o clădire se prăbușește. Chemi experții, Inspectoratul de Stat în Construcții și ceri soluții. Nimeni nu modifică sumele fără propunere de la proiectant, asumarea ISC și semnătura dirigintelui de șantier”, explică edilul.

Tot acesta spune că piața din punct de vedere al proiectării nu este una îndestulătoare, în timp ce cererea este mare pentru studii de fezabilitate sau proiecte tehnice: “De aici apare superficialitatea. Mai sunt și cei care fac proiecte din birou. Sau vin la fața locului, dar nu intră în profunzime, deoarece li se par cunoscute datele, deși fiecare lucrare are particularitatea ei”.  (C. MATEI)

Articolul precedent„Micul Prinţ” la „Kirileanu”
Articolul următorCAS Neamț a rămas într-un singur candidat