Primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, împreună cu city-managerul Vlad Moscalu și consilierul Liviu Harbuz a susținut o conferință de presă în care a prezentat stadiul de implementare a două proiecte importante pentru localitate.
Prima problemă tratată se referă la nevoia ajustării bugetelor a trei proiecte incluse în programul de „regenerare urbană”. Este vorba despre: „Regenerare urbană a coridorului secundar de mobilitate pe axa est – vest – Etapa 1 (Bulevardul 9 Mai – str. Dimitrie Leonida)”; „Reorganizarea coridorului principal de mobilitate urbană pe axa est-vest (B-dul Decebal, Piața Mihail Kogălniceanu, B-dul Traian)”; „Modernizare coridor integrat de mobilitate est-vest – str. Mihai Viteazu”. Edilul a explicat că majorarea contribuției proprii la aceste proiecte este cauzată, pe de o parte, de creșterea prețurilor în sectorul construcțiilor în contextul pandemiei și a crizei economice și, pe de altă parte, din cauza subevaluării studiului de fezabilitate inițial, din 2018. „Am avut la nivelul anului 2018 un studiu de fezabilitate, un DALI inițial care a fost, practic, piesa de rezistență în cadrul cererii de finanțare. În urma acestor studii de fezabilitate au rezultat niște valori care s-au dovedit ulterior, a fi mult subevaluate. La începutul acestui an, proiectantul, în urma unor măsurători mai detaliate și ca urmare a deprecierii/ degradării stării de viabilitate a drumurilor ce sunt supuse modernizării, au rezultat valori diferite ca urmare a unor cantități diferite”.
El a avertizat, de asemenea, că dacă valorile proiectelor nu sunt ajustate la noile condiții economice, există riscul real să nu poată fi încheiate contractele de achiziții necesare, ceea ce ar duce la imposibilitatea implementării proiectelor în timpul alocat și la pierderea acestora. Consecințele unui astfel de scenariu ar fi grave și ar afectate dezvoltarea orașului pe termen lung: s-ar pierde fondurile nerambursabile accesate, ar fi întârziată modernizarea transportului public, s-ar accentua degradarea rețelei de drumuri și s-ar compromite șansele pentru accesarea de fonduri pentru proiecte aferente Politicii de Coeziune 2021-2027. În opinia administrației, implementarea acestor proiecte trebuie susținută pentru integrarea proiectelor viitoare de mobilitate. Contribuția proprie a municipiului Piatra Neamț la aceste proiecte crește de la 2% la 25%, ajungând la suma de 39 de milioane de lei.
Totodată, în cadrul conferinței de presă, Andrei Carabelea a amintit despre acțiunea de plantare a castanilor, începută în 3 noiembrie, pe străzile Ștefan cel Mare și Eroilor, denumită sugestiv: „100 de castani pentru 100 de ani”. Primăria a achiziționat 115 castani decorativi, cu o valoare de 850 lei/buc. Arborii au deja vârsta de 15 ani și au fost altoiți la 10 ani pentru a rezista la boli și dăunători. Plantarea noilor castani ar trebui să fie finalizată până la data de 15 noiembrie.
ZCH