0:00

Proiect: tinerii să primească bani pentru cursuri de prim-ajutor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn proiect legislativ înregistrat recent la Senat prevede ca adolescenții care au cel puțin 14 ani să primească bani pentru a urma cursuri de prim – ajutor. Este vorba de un voucher în valoare de 200 de lei pentru a obține noțiuni de bază de prim-ajutor.

Voucherul ar trebui să fie pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal. Valoarea acestuia ar trebui să fie actualizată anual, cu rata inflației, prin hotărâre de Guvern.

Excepție de la regulă este în cazul tinerilor ce împlinesc 14 ani și care vor primi voucherul la eliberarea actului de identitate.

Cursurile ar trebui să dureze cel puțin 3 ore și vor include noțiuni de suport vital de bază: recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene.

Cel puțin jumătate din curs va include exerciţii practice supravegheate pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări) și ar trebui să fie un instructor la cel mult 10 cursanți.

Rămâne de văzut dacă acest proiect va întruni voturile necesare pentru a deveni lege.

G. S.

Articolul precedentCod galben de ceață și polei în regiunea Nord Est
Articolul următorȘofer fără permis, fără asigurare și cu lemne fără acte
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.