Proiect pentru sănătate: Testare gratuită pentru tuberculoză în 20 de localități nemțene, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrintr-un proiect, la nivel national, destinat reducerii numărului de bolnavi de tuberculoză, vor beneficia de testări gratuite o serie de persoane vulnerabile din 20 de localități nemțene. Este vorba despre: Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov, Cândești, Girov, Mărgineni, Păstrăveni, Petricani, Piatra Șoimului, Tarcău, Tămășeni, Vânători Neamț, Urecheni, Țibucani, Țimișești, Rediu, Sagna, Horia, Ghindăoani.

Persoanele care pot beneficia de acest screening, potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, sunt: din comunități vulnerabile de pe raza localităților selectate, cu vârsta peste 18 ani;  aparținând unor categorii sociale defavorizate, cu acces scăzut la îngrijiri medicale; care trăiesc în comunități izolate, comunități entice; familii numeroase care locuiesc în aceeaşi gospodărie; persoane care trăiesc în condiții precare de igienă sau la limita sărăciei; persoane fără adăpost, alte grupuri vulnerabile sau marginalizate cu acces limitat la asistență medical;  refugiați din Ucraina, cu vârsta peste 18 ani.

Echipele mobile ale DSP Neamț alcătuite din medici pneumologi, medici epidemiologi, asistenți medicali şi registratori vor veni în localitățile amintite şi vor colecta probe ce vor fi testate cu mijloace de testare moderne în laboratorul județean pentru a identifica persoane ce pot avea tuberculoză.

Activitatea se desfășoară cu sprijinul și în strânsă colaborare cu reprezentanții primăriilor din comunitățile implicate. Testerea este gratuită și va avea loc în perioada noiembrie 2022— februarie 2023. Persoanele depistate ca fiind suspecte de tuberculoză, inclusiv cetățenii străini, vor fi îndrumate către dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat

Proiect pentru sănătate: Testare gratuită pentru tuberculoză în 20 de localități nemțene, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Sănătăţii împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Neamț, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi Fundația Romanian Angel Appeal implementează proiectul sub denumirea „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei acasă, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

“Tuberculoza nu este doar o provocare de sănătate publică, ci și o problemă majoră în calea dezvoltării oricărei țări. Această boală rămâne la nivel mondial printre primele 10 cauze de deces. În ultimul deceniu România a înregistrat progrese semnificative în limitarea morbidității și a incidenței tuberculozei. Cu toate acestea, România rămâne printre cele 18 țări cu prioritate mare de stopare a tuberculozei în Regiunea Europeană a OMS (18 HPC-EUR). Incidența tuberculozei și mortalitatea prin tuberculoză au fost în scădere cu 5,5 – 5,6% pe an; totuși, ratele de succes ale depistării și tratamentului pot fi încă îmbunătățite de vreme ce România continuă să dețină cea mai mare povară a tuberculozei dintre țările UE. Deși România reduce constant rata incidenței TB, mortalitatea cauzată de tuberculoză este încă mare, iar nivelul de protecție financiară în fața costurilor legate de tuberculoză în rândul gospodăriilor afectate este din păcate, destul de scăzut”, atenționează DSP Neamț.

Angela Croitoru

Articolul precedentNereguli cu lemn, amenzi și confiscări
Articolul următorFirmele pot cere control voluntar la Protecția Consumatorului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.