Vă propun ca, împreună, să identificăm spații în unitățile de învățământ, în care să amenajăm minigrădini cu legume, pe care copiii să le îngrijească, să afle calitățile legumelor, să le guste, să învețe să le aibă în propria alimentație”, le-a spus primarul Lucian Micu dascălilor și părinților pe care i-a invitat miercuri, 18 octombrie, la o ședință de lucru privind oportunitatea de a înființa grădini de zarzavat în școlile din oraș.

Proiectul, implementat în multe din țările europene, își propune încurajarea consumului de alimente în rândul tinerei generații, o responsabilizare a copiilor, precum și o practică utilă pentru laboratoarele de biologie. ”Vă propun ca, împreună, să ne implicăm, pentru a-i încuraja pe copii să aibă un stil de viață cât mai sănătos, iar acesta depinde și de alimentația lor. Vedem în jur, citim statistici, iar dumneavoastră observați cel mai bine comportamentul tinerei generații, destul de mult înclinat spre fast-food, consum de băuturi carbogazoase… Nu generalizăm, nu punem etichete, dar cred că trebuie să privim această problemă în mod responsabil și avem datoria, ca adulți, ca modele, să ne implicăm. Programele naționale «laptele și cornul» și «mărul» nu sunt suficiente pentru mulți dintre copii”, a adăugat primarul municipiului Roman.

Primele discuții pe acest subiect au fost de bun augur. Cei din conducerea școlilor s-au arătat interesați de idee și s-au angajat că vor căuta terenurile potrivite pentru amenajarea viitoarelor grădini de zarzavat. Cei de la Colegiul Tehnic ”Miron Costin” au plusat și au propus încheierea unor parteneriate între școlile care au la dispoziție spații mai generoase și cele care nu au. Profesorii au propus chiar amenajarea unor solarii și a unor livezi. Interesați s-au arătat și cei de la Colegiului Tehnic ”Petru Poni”, Școala ”Mihai Eminescu” și Școala ”Calistrat Hogaș”.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, Primăria Roman va centraliza toate propunerile, iar din primăvară ar urma să înceapă primele grădini, pilot, mai ales cu preșcolarii și cu elevii de gimnaziu.(ZCH News)

Sursa și foto: Primăria Municipiului Roman

Articolul precedentCinci străzi din Piatra Neamţ, „în pauză” de apă, joi, 19 octombrie
Articolul următor135 de zilieri scoși „la lumină” de ITM Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

Comments are closed.