0:00

O singură firmă a fost prinsă pe picior greșit de inspectorii de muncă, din 34 controlate săptămâna trecută, în Neamț. Pentru că a omis să transmită situația zilierilor care au prestat cu o lună în urmă, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț a amendat administratorul societății.

„Beneficiarul nu a înaintat lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul, un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă, fiind sancționat cu amendă de 300 lei”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț. La mai puțin de jumătate dintre firmele verificate, inspectorii au mai găsit abateri minore de la normele privind relațiile de muncă, ce au fost remediate pe loc de fiecare din cei 15 agenți economici.

135 de zilieri scoși „la lumină” de ITM Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMăsurile de protecția muncii au fost încălcate de 8 dintre cei controlați, pe aceleași aspecte ce sunt, de regulă, identificate în teren de ITM: „Nedotarea zilierilor cu echipament individual de protecție și neutilizarea echipamentului individual de protecție de către zilieri, respectiv, utilizarea unor echipamente de muncă neconforme și care prezentau riscuri de accidentare”, a mai spus oficialul ITM Neamț, precizând totodată că firmele au primit avertismente.

Aceste controale s-au desfășurat în cadrul campaniei naționale de identificare a societăților comerciale care folosesc zilieri în activitate, din perioada 9-13 octombrie. Echipele de inspectori au urmărit și dacă la aceste firme sunt exploatați copii și tineri (un minor în vârstă de la 15 până la 16 ani poate munci ca zilier, până la 6 ore pe zi, numai cu acordul părinților sau al reprezentantului legal), dacă se încheie contracte individuale de muncă și se respectă normele de securitate și sănătate, dacă sunt înființate registrele de evidență a zilierilor. La cele 34 de firme și persoane fizice autorizate controlate, cu activitate de agricultură, silvicultură și întreținerea pășunilor, lucrau 135 de persoane în regim de zilieri. (C.I.)

Articolul precedentProiect inedit la Roman: Grădini de zarzavat în școli!
Articolul următorȘi-a început ”cariera” de șofer cu un accident mortal
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.