0:00

Proiect de OUG: Radierea automată a maşinilor fără RCA sau cu ITP-ul expirat, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn proiect de ordonanță de urgență al Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prevede două noi situații în care un autoturism poate fi radiat automat din circulație.

Proiectul poate fi consultat aici

Radierea din oficiu va putea interveni ca urmare a nerespectării unor prevederi referitoare la valabilitatea RCA și a inspecției tehnice periodice (ITP).

Dacă proprietarii nu au o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care să acopere daunele provocate terților în caz de accidente rutiere, intervine suspendarea înmatriculării vehicului. Mașina va fi considerată ca fiind neînmatriculată la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie. Aşadar, dacă trec 9 luni şi maşina tot nu are RCA, va fi radiată automat din circulație, conform noii norme.

A doua situaţie intervine în condițiile în care Codul rutier prevede suspendarea înmatriculării ”la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică”. Perpetuarea acestei situații pe o perioadă mai mare de trei ani va atrage, de asemenea, radierea din oficiu a autovehiculului.

Înregistrarea suspendării înmatriculării precum și încetarea acesteia se realizează pe baza datelor referitoare la ITP-ul vehiculului și a celor referitoare la RCA, comunicate Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de către Registrul Auto Român și de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Proiectul este rezultatul actualizării cu unele prevederi legislative în domeniu ce se aplică deja în Uniunea Europeană.

Angela Croitoru

Articolul precedentL4 Campioana, Victoria Horia, e singura cu punctaj maxim
Articolul următorOportunități pentru cei care vor să devină pompieri
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.