Tragedia cutremurului din Italia l-a determinat pe deputatul nemțean Cătălin Drăgușanu să analizeze cadrul legal din România cu privire la prevenirea unui dezastru, mai ales că țara noastră este expusă riscului seismic.
„Aș aminti doar trei seisme importante, care au lovit România – cel din 10 noiembrie 1940, cel din 4 martie 1977 și cel din 30 mai 1990. România este o țară seismică, dar nimeni nu face nimic pentru a preveni astfel de dezastre. Eu nu am văzut în Piatra Neamț, de exemplu, o construcție demolată pentru că a fost ridicată abuziv, în afara legii. Totodată, la noi răspunderea este împărțită, pe când, în străinătate, ea revine în primul rând primului proprietar. Clădirile înalte ar trebui să fie dotate cu detectoare seismice, dar nimeni nu verifică dacă ele există și funcționează. Nici nu este obligatoriu un studiu profesionist al solului, el fiind doar recomandat și, de cele mai multe ori, ignorat. În străinătate, primești 5 ani de pușcărie dacă ai demolat pereții din apartament, la noi nimic”, a spus Cătălin Drăgușanu, deputat ALDE.
Analizând toate aceste lucruri, nemțeanul a anunțat că lucrează la un proiect legislativ pentru modificarea Legilor 10 și 50, proiect pe care speră să-l finalizeze cât mai curând și care să includă toate aspectele prezentate mai sus, tocmai pentru a încerca să prevină dezastrul produs de un cutremur puternic pe teritoriul României. (Andreea AMARIEI)