NTPensii25Oamenii sunt cei mai importanți, iar atenția pentru grijile și nevoile lor – pe care trebuie să le îndeplinească statul, prin rolul pe care îl are – sunt prioritare pentru Partidul Național Liberal.

Prin integralitatea programului de guvernare pentru următorii 4 ani, cei care vor avea beneficii în toate domeniile sunt cetățenii.

În ciuda greutăților cauzate de pandemie, Guvernul PNL a reușit, în acest an, să ducă la îndeplinire următoarele obiective:

a) păstrarea locurilor de muncă și susținerea companiilor românești confruntate cu criza – acum sunt cu 15.000 mai mulți angajați decât la începutul anului;

b) eliminarea taxelor PSD și creșterea veniturilor la bugetul de stat;

c) creșterea salariului mediu, cu 7,6% mai mare decât de anul trecut;

d) creșterea pensiilor cu 14%, cea mai mare creștere din ultimii 20 ani;

f) creșterea alocațiilor cu 20% în septembrie și cu un procent de 3,8%, ca indexare cu rata inflației.

“Dezvoltăm România” înseamnă mai bine pentru toți. Cu majoritate liberal în Parlament, care va susține eforturile Președintelui și Guvernului, schimbarea benefică de curs politic si economic generată de PNL va fi accelerată de măsurile din Programul de guvernare 2021-2024, cu efecte pozitive în viețile oamenilor, în viața fiecărui nemțean.

Ce își propune PNL pentru următorii ani:

  • creșterea salariului mediu net cu aproape 50%, la 1.000 euro/lună în 2024;
  • 560.000 de noi locuri de muncă mai bine plătite până în 2024;
  • majorarea valorii punctului de pensie cu 46% până în 2024 față de 2019 (de la 1.265 lei în 2019, la 1.840 lei), iar pensia medie anuală va crește cu 536 lei până în 2024 față de 2020;
  • creșterea puterii de cumpărare cu peste 30%, prin reducerea inflației anuale sub 2%.

Mara Calista, candidat PNL Neamț: Obiectivul PNL este să crească puterea de cumpărare a pensionarilor

MaraCalistaNemțenii trebuie să fie conștienți că adevărul este de preferat manipulărilor, care au tot fost perindate prin spațiul public. Ca membru în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială și în Comisia pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați am lucrat în acești ultimi patru ani pentru a-i ajuta pe cetățeni. De aceea, am încredere că, prin programul de guvernare pentru 2021-2024, vom reuși să îi ajutăm și mai mult. Asta în condițiile în care majorarea pensiilor din scenariul PSD este o nouă minciună sfruntată pentru pensionari, pentru că pleacă de la un punct de pensie care nu există în realitate: 1.775 lei și promite creșterea cu 32% până în 2024. PNL le-a arătat seriozitate pensionarilor când a majorat punctul de pensie cu 14%, în condiții de criză. De asemenea, Guvernul PNL va crește, în fiecare an, valoarea punctului de pensie în funcție de creșterea economică și de rata inflației. În modelul de guvernare PNL, punctul de pensie pleacă de la o situație reală a valorii punctului de pensie, 1.442 lei și crește până la 1.841 lei în 2024, ceea ce înseamnă o majorare de 46% față de valoarea punctului de pensie lăsată de guvernarea PSD. Obiectivul PNL este să crească puterea de cumpărare a pensionarilor, în vreme ce PSD vrea doar să-i amăgească pe părinții și bunicii noștri cu majorări fictive. Toate majorările de pensii operate de PSD au fost anihilate de inflație/creșterea prețurilor. PSD nu a fost capabil să-și onoreze promisiunea de majorare a pensiilor cu 40% cât a fost la guvernare, așa că a început să o folosească drept momeală electorală. Noi, PNL, dovedim că știm cum se cresc pensiile astfel încât să fie un beneficiu real în buzunarul pensionarilor”, a declarat Mara Calista.

Metodele eficiente pentru creșterea pensiilor:

  • Flexibilizarea și dezvoltarea legislației de pensii facultative;
  • Stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creșterii anuale a punctului de pensie;
  • Evaluarea impactului legii pensiilor din sistemul public în urma activității unui grup de lucru cu Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Pensii și Comisia Națională de Strategie și Prognoză în urma căreia să se identifice măsuri pentru reducerea inechităților din sistemul public de pensii (cu apreciere pentru activitatea celor care au muncit cu un nivel redus de contribuții la stat);
  • Creșterea contribuțiilor către PILONUL II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75%, în 2024.

Cu ce propuneri mai vin liberalii

Constantin Teodorescu, candidat PNL Neamț la Senat, subliniază faptul că programul de guvernare al PNL pentru piața muncii este unul realist, realizabil și ancorat în realitate.

TEODORESCUPe termen scurt, obiectivul major este asigurarea de locuri de muncă, în strânsă legătură cu repornirea activităților economice. Reformele pe piața muncii trebuie puse în acord cu noua dinamică a pieței muncii. În acest context, o atenție deosebită se va acorda măsurilor care vizează adaptabilitatea lucrătorilor și a întreprinderilor (facilitarea procesului de out-placement, participarea la programe de formare, sprijin pentru îmbunătățirea activității de management al resurselor umane în companii, sprijinirea unor forme flexibile de ocupare a forței de muncă, crearea unui mediu de lucru sigur și sănătos pentru angajați și prietenos pentru vârstnici). Dincolo de aceste intervenții, vor fi continuate măsurile de integrare pe piața muncii prin pachete de măsuri personalizate și adecvate nevoilor individuale, intervenții integrate în zonele cu deficit de forță de muncă calificată și migrație sezonieră, susținerea mobilității pe piața muncii și a tranzițiilor profesionale și încurajarea prezenței femeilor pe piața muncii. Ocuparea tinerilor va constitui un obiectiv major pe piața muncii, în acord cu potențialul economic al acestora. Totodată, categoria tinerilor NEET va continua să beneficieze de sprijin prin noi instrumente de identificare și co-interesare și prin furnizarea unor pachete integrate de măsuri de activare, inclusiv prin integrarea în programe de muncă flexibile sau programe de voluntariat. Antreprenoriatul va reprezenta un sector-cheie, fiind vizată valorificarea oportunităților de afaceri locale/sociale sau în diverse sectoare de activitate prin programe de sprijin antreprenorial – săptămâna antreprenoriatului, formare competențe antreprenoriale, tutorat/mentorat, sprijin financiar pentru inițierea de noi afaceri (scheme start-up orientate pe grupuri cu potențial și nevoi specifice în contextul actual: ex. Diaspora, Rural, Restart), asistență și consultanță în afaceri post-înființare, măsuri de acces la instrumente pentru digitalizarea activității. De asemenea, vor fi sprijinite diverse instrumente care să contribuie la creșterea potențialului economiei sociale, inclusiv granturi pentru înființarea /dezvoltarea/scalarea/extinderea întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție sau programe de pregătire a managerilor. Se va urmări de asemenea modernizarea și îmbunătățirea funcționării dialogului social pentru piața muncii prin încurajarea parteneriatelor pentru ocupare și formare, dar și prin pachete de sprijin pentru creșterea capacității partenerilor sociali de a contribui la dezvoltarea și implementarea politicilor de ocupare”.

Articolul precedentAlte 102 cazuri noi de coronavirus în Neamț, incidența pe localități
Articolul următorFOTO/VIDEO: Controale în trafic la Ursuleți
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.