Lucian Darie, profesorul care a oripilat opinia publică după ce s-a dovedit că avea un comportament deviant faţă de elevele sale (două fetiţe de 6 ani) a fost eliberat din Penitenciarul Vaslui. Instanţa a luat această decizie pentru că deţinutul s-a dovedit un exemplu de bună purtare după gratii.

“A fost implicat responsabil și conștiincios în diverse activități productive, fiind selecționat ca deținut de sprijin în cadrul detașamentului de lucru – activități culturale și a beneficiat de 41 de zile considerate câștig. A avut o implicare activă și consecventă în activitățile și programele care i-au fost recomandate și la care a participat motivat intrinsec, orientat fiind pe dezvoltarea sa personală și adaptarea la viața instituționalizată. A finalizat, cu rezultate bune și foarte bune, 76 activități sau programe educaționale. Fiind identificat cu aptitudini artistice deosebite, a fost implicat în diferite programe și proiecte educaționale, precum: proiectul educațional artistic «O pată de culoare» care s-a bucurat de un real succes, implicându-se astfel în realizarea unor picturi care i-au reactivat resursele sale personale și au pozitivat imaginea penitenciarului la nivelul comunității. De asemenea, a reprezentat unitatea penitenciară la Concursul Național de Caligrafie București, prin realizarea unor lucrări deosebite dar și la Concursul Național de Caligrafie unde s-a clasat pe locul IV, iar la expoziția – Artă din condei a fost apreciat cu mențiune specială, dar și la activitățile proiectului «Emoțiile în culori» concretizat cu prezentarea unor lucrări (desene) la o expoziție în comunitatea locală. În domeniul asistenței psihologice a beneficiat de asistență psihologică individuală, dar și de grup prin participarea sa la două activități psihologice organizate în baza proiectelor de activitate, dar și la un stagiu de cercetare, orientat pe evaluarea, identificarea și integrarea psihologică a tendințelor inconștiente ale personalității sale. A finalizat programul de asistență pluridisciplinară de pregătire pentru liberare. Pentru implicarea sa în programele și activitățile specifice domeniului de reintegrare socială în care a fost inclus a beneficiat de 676 credite”, se arată în sentinţa Tribunalului Vaslui.

Lucian Darie a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare, pentru pornografie infantilă şi agresiune sexuală, şi obligat la plata unor daune de 10.000 de lei, respectiv 25.000 lei, către victimele sale. Nu a achitat decât parţial sumele şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care Judecătoria Vaslui i-a respins cererea de liberare condiţionată. Tribunalul, însă, a pus mai mult accent pe comportamentul “exemplar” al deţinutului şi mai puţin pe felul în care şi-a achitat obligaţiile.  Ceea ce este absolut admirabil. (C.M.)