0:00

Profesorii, în pană de gradații de merit, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Chiar dacă perioada pentru desfășurarea concursului pentru acordarea gradatiilor de merit – sesiunea 2014, a început încă de săptămâna trecută, anul acesta, cadrele didactice din Neamț au toate șansele să nu primească gradații de merit. Motivul, așa cum spun reprezentanții IȘJ Neamț, este determinat de schimbarea metodologiei pentru acordarea gradațiilor de merit, încă din anul 2010. Până la acel an gradațiile se ofereau pentru o perioadă de 4 ani de zile, după acea perioadă valabilitatea s-a prelungit cu un an. Astfel, cadrele didactice care ar fi trebuit să iasă anul acesta din rândul beneficiarilor, mai au de încasat bani de pe urma gradațiilor de merit încă un an.

„Anul acesta sunt 28 de locuri pe care Ministerul Educației Naționale le-a alocat pentru județul Neamț, dar este imposibil să face o selecție obiectivă. Numărul de locuri disponibile nu acoperă nici măcar câte un loc pentru fiecare catedră pe fiecare specialitate”, a declarat Elena Laiu, inspector școlar general adjunct.

Cel mai probabil, locurile vor fi transferate pentru anul școlar următor. În prezent, în plată, cu gradații de merit sunt aproximativ 900 de cadre didactice și personal auxiliar. În fiecare an, potrivit datelor contorizate de IȘJ Neamț, peste 200 de locuri devin disponibile pentru candidații de la catedre care doresc să-și rotunjească veniturile.

În Metodologie se arată că de gradație de merit beneficiază personalul didactic calificat care desfășoară activități didactice de predare. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă efectivă de 5 ani, începând cu data de 1 septembrie 2014. Personalul didactic din învățământ care a beneficiat de gradație de merit până la 31 august 2014 poate participa la un nou concurs. Numărul maxim de gradații care pot fi acordate se calculează astfel: din numărul stabilit prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul inspectoratului școlar se scade numărul de gradații acordate personalului didactic, aflate în plată, având în vedere că gradația de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani, fără a fi luate în calcul perioadele de suspendare a contractului individual de muncă din motive neimputabile angajatului sau de exercitare a unei funcţii publice.

Sumele de pe urma gradațiilor de merit nu sunt deloc de neglijat, deoarece ele reprezintă un plus de 25% din venitul de bază al profesorului beneficiar.

În Metodologie se arată și ponderea criteriilor care sunt luate în calcul la acordarea gradațiilor de merit. Activitățile complexe cu valoare instructiv-educativă au o pondere de 80%, performanțele deosebite în inovarea didactică sau managerială, 10%, iar participarea la proiecte, 5% și, cu același procent, creșterea prestigiului unității de învățământ sau conexe.

Chiar dacă reprezentanții IȘJ Neamț spun că în acest an nu se vor acorda gradații de merit, Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Neamț a precizat că pentru această decizie este nevoie de o Comisie Paritară.

„Într-adevăr este o situație mai aparte și acest lucru nu se întâmplă numai în județul Neamț. Rămâne să stabilim o Comisie Paritară pentru a vedea ce facem cu locurile disponibilie.” (M. TEODOROF)

Articolul precedentÎncepe ”curățenia” prin piețe?
Articolul următorOPC Neamţ a rezolvat problema salamului de la Timiş