0:00

Produse de post cu ingrediente de origine animală!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  •  inspectorii OPC Neamț au oprit temporar de la comecializare 240 de kilograme de produse cu abateri
  • au fost aplicate, de asemenea, 11 amenzi contravenționale în valoare totală de 29.000 lei

Inspectorii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat, recent, mai multe acțiuni de control în rândul comercianților care vând produse sub denumirea generică de alimente de post, precum: texturat proteic de soia (comercializat sub diverse forme de prezentare – șnițel, cubulețe, mărunțit), făină de soia, mixuri pe bază de soia, produse de patiserie de post) grăsimi vegetale, halva, creme de patiserie. Controlul s-a desfășurat în rețeaua comercială (distribuitori și comercianți), atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiind cuprinși în acțiune 15 operatori economici. Abateri s-au constatat la 13 dintre ei. Cele mai multe nereguli au vizat și de această data proastă informare a consumatorilor:

* Au fost identificate produse fabricate din ingrediente vegetale și care poartă denumiri specifice produselor de origine  animală: parizer vegetal/post și salam de post – denumiri care nu corespund naturii produsului; sos pe bază de grăsimi vegetale cu conservare de lungă durată UHT, prezentat la comercializare ca ”smântâna vegetala”, soia original de proveniență Belgia, prezentat la comercializare că fiind ”lapte soya”;

* Erau expuse mai multe tipuri de texturat proteic de soia (cuburi, mărunțit, șnițele) comercializate în vrac la care ambalajele originale au fost aruncate și pe etichetele de comercializare nu sunt înscrise nici una dintre informațiile obligatorii privind proveniența, data expirării, lotul de fabricație;

* S-a constatat că se comercializează produse de genul pastă vegetală cu ciuperci la care indicația privind data durabilității minimale era ilizibilă.

Amenzi de aproape 3 miliarde de lei vechi

Inspectorii OPC Neamț au găsit la raft inclusiv produse de post cu ingrediente de origine animală (cazeină, zară) ”Specialitate cu aromă Gouda” și ”Specialitate cu aromă Edam”. Cazeină (10% cazeină declarată în lista ingredientelor) marca Viotros Grecia, Grăsime vegetală tartinabilă cu 48% conținut de grăsime” și Margarină semigrasă 39% grăsimi cu adaos de vitamine” care au în lista ingredientelor zară pudra, preparat alimentar pe bază de grăsimi vegetale și proteină din lapte produs în Belgia denumit la raft caşcaval”. Ca urmare a constatărilor, inspectorii OPC Neamț au oprit temporar de la comecializare produsele cu abateri în cantitate de 240 kilograme. Au fost aplicate, de asemenea, 11 amenzi contravenționale în valoare totală de 29.000 lei. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentDeputat Cătălin Drăgușanu: “Munca la negru” – efect negativ asupra societăţii româneşti
Articolul următor„Școala Altfel”: Prietenii „confecționate” cu dibăcie