Un sortiment de brânză comercializat în magazinele Carrefour este retras de la vânzare din cauza suspiciunii de contaminare cu bacteria Escherichia coli. Autoritățile avertizează consumatorii să nu consume produsul afectat și să solicite asistență medicală în cazul apariției unor simptome specifice.
Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Carrefour a anunțat retragerea de la vânzare și rechemarea unui sortiment de brânză Morbier, ambalat în pachete de 250 de grame, sub brandul RDF. Măsura vizează toate loturile cu data limită de consum începând cu 08.01.2025.
„Unele dintre aceste produse au fost deja comercializate înainte de adoptarea măsurii de retragere. Prin urmare, consumatorii care au achiziționat acest produs sunt sfătuiți să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la punctul de vânzare”, a transmis ANSVSA.
Comunicatul menționează, de asemenea, că „în absența simptomelor în cele 15 zile după consumul produselor în cauză, nu este necesar să vă faceți griji sau să consultați un medic”.
Ce este bacteria E-coli
Bacteria Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) poate cauza simptome grave, precum diaree (uneori cu sânge), dureri abdominale, vărsături și febră. În aproximativ 5-8% dintre cazuri, infecția poate duce la complicații renale severe, mai ales la copii.
Persoanele care au consumat aceste produs și prezintă simptomele menționate sunt sfătuite să consulte un medic, informându-l despre consumul produsului, precum și despre locul și data achiziției.
Consumatorii sunt sfătuiți să fie vigilenți și să urmeze recomandările autorităților pentru a preveni eventualele riscuri pentru sănătate.
Denisa POPA