munte oiProdusele agroalimentare, care provin din zona de munte, vor putea fi etichetate ca produse montane. Guvernul a adoptat, miercuri, 20 iulie, o Hotărâre, care deschide o nouă şi importantă oportunitate pentru  producătorii din zona montană. Aceştia, “în mod voluntar, pot opta pentru etichetarea produselor, în condiţiile unei nevoi de valorificare durabilă a tuturor resurselor de hrană. Producătorii, cultivatorii, apicultorii, care îşi desfaşoară activitatea de producţie în zona montană, îşi vor promova produsele alimentare inscriptionând pe etichetă produs montan, produsele vor respecta normele sanitar-veterinare şi vor fi uşor recunoscute de consumator”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului României.

Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii, care optează pentru acest lucru, trebuie să respecte o serie de condiții. Etichetarea alimentelor cu menţiunea produs montan se poate aplica doar celor obţinute din animale crescute cel puţin două treimi din viaţa în arealul montan şi ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producția vegetală se poate aplica mențiunea produs montan doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

produs montan“Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate produs montan. De asemenea, va gestiona Registrul Naţional al Produselor Montane şi va verifica respectarea legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative produs montan”, se mai precizează în comunicatul citat.

Regulamentul Uniunii Europene nr. 1151/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului
Europei, din 21 noiembrie 2012, privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare, în format PDF:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/07/ue-agricultura.pdf

(M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentLidl vă invită la „Delicii ca-n Mexic”, în Săptămâna Mexicană
Articolul următorE oficial: Elevii așteptați să vină în școli din 12 septembrie
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.