iarna-nov-2015-05Conducerea Prefecturii Neamţ (prefectul Niculina Dobrilă, subprefectul Iulian Jugan) s-a întâlnit, miercuri, 21 decembrie, cu reprezentanţii mai multor instituţii (ISU Neamţ, Poliţia Rutieră, Primăria Piatra Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ), dar şi cu administratorii drumurilor judeţene şi naţionale şi cu operatori ai serviciilor de deszăpezire, pentru a verifica dacă se va interveni prompt în caz că se strică vremea.

“Ne-am întâlnit pentru a stabili mecanismele de colaborare și măsurile necesare pentru gestionarea fenomenelor meteo specifice iernii. De altfel, pentru a preveni apariţia unor blocaje în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă, în luna noiembrie o Comisie mixtă, numită prin ordin al prefectului, a verificat toate bazele de deszăpezire din judeţ cu privire la situaţia utilajelor, a stocurilor de nisip şi sare şi a contractelor pentru asigurarea intervenţiei pe timp de iarnă. Comisia a identificat câteva probleme legate de stocuri şi de echipare a utilajelor, probleme care au fost rezolvate în urma controlului“, a spus prefectul Niculina Dobrilă.

Au fost stabilite modalităţile de colaborare şi de informare reciprocă dintre instituţiile cu competenţe în domeniu. Totodată s-a stabilit ca, pentru o intervenţie coordonată şi pentru o reacţie unitară, în cazul avertizărilor de tip cod portocaliu sau roşu, la nivelul ISU Neamţ, să fie operaţionalizat Centrul judeţean de coordonare şi intervenţie.

“Prin intermediul mass-media, aşa cum s-a mai făcut de altfel, cetăţenii ar trebui informaţi ca, pe perioada avertizărilor, să-şi limiteze deplasările cu autoturismul, doar la cazuri de urgenţă. Totodată cetăţenii ar mai trebui să ştie că, pe drumurile judeţene, există 4 niveluri de viabilitate aprobate prin hotărâre de Consiliu Judeţean, în funcţie de importanţa obiectivelor deservite. De asemenea trebuie subliniat încă o dată că, pe durata viscolului, utilajele de deszăpezire nu intervin, ele intrând în funcţiune doar după încetarea lui”, a mai precizat prefectul Niculina Dobrilă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, “precipitații în general slabe”, vor fi doar “în perioada 28 decembrie-1 ianuarie, în restul timpului probabilitatea de apariție a acestora urmând a fi foarte scăzută”. (ZCH NEWS)