0:00

Două controale a făcut DSP Neamț la Spitalul Municipal Roman, anul trecut. După cum scrie în răspunsul trimis de instituție astăzi, 21 februarie, controlul din luna mai anul trecut s-a făcut la dispoziția Ministerului Sănătății și a urmărit cum respectă spitalul cerințele din autorizația de funcționare: dacă e curățenie, dacă se respectă protocoalele, circuitele, normele de sterilizare, programul pentru dezinfecția zilnică a secțiilor, dacă există personal suficient etc. Acea lună de verificări a scos la iveală neajunsuri care țin și de finanțare, și de personal. Parte din lucrările de reparații și igienizare în secții erau făcute sau în curs de, dar altele, care necesită fonduri mai mari, au fost cuprinse în bugetul de investiții pe 2018 ori amânate pentru o perioadă mai mare (în secția Recuperare, la neonatologie, la stația de sterilizare, la compartimentul ORL, la secția de radiologie, la Laboratorul de anatomie patologică). Tot atunci, la primul control, inspectorii sanitari au prelevat 174 de probe ”pentru controlul bacteriologic al suprafețelor și de sterilitate, instrumentar și apa sterilă”. ”Rezultatele buletinelor de analize sanitare eliberate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, prin Laborator de diagnostic şi investigare în Sănătate Publică, relevă faptul că se încadrează în limitele normale prevăzute de normele Ministerului Sănătății în vigoare, cu excepția a două teste, neconforme”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Modul cum au fost remediate deficiențele din mai 2017 a făcut obiectul altui control, făcut de DSP Neamț la finalul lui 2017. Cu acest prilej, s-a constatat că se făcuse rezerva de apă pentru o perioadă de 3 zile, jumătate din echipamentele deteriorate și aparatura cu grad de uzură ridicat fusese înlocuită, personalul medical și cel auxiliar a fost controlat medical periodic, ”condițiile hoteliere din secțiile spitalului erau 80% asigurate, au fost proiectate instalații electrice noi, la secția pediatrie s-au făcut reparații parțiale ale conductelor pe traseul apei calde și a conductelor agentului termic, compartimentul ORL a fost igienizat, la stația centrală de sterilizare s-au executat reparații și igienizarea pereților exteriori și în camera autoclavelor și a etuvelor, realizându-se și reabilitarea, modernizarea și automatizarea instalației de sterilizare, la secția neonatologie s-a reușit finalizarea lucrărilor de reparații și igienizare”. ”Laboratorul de anatomie-patologică nu este reabilitat, din lipsa de fonduri. Termenul de remediere a fost reprogramat pentru anul 2020”, a precizat aceeași dr. Mirela Grădinaru.

Se cuvine precizat că, totuși, în ciuda eforturilor făcute din mai până în noiembrie 2017, cele două probe neconforme au rămas tot așa. Adică neconforme. E vorba de probe făcute la suprafețele și instrumentarul din spital.

Inspectorii sanitari au făcut și recomandări celor de la Spitalul Roman, care au în vedere ”încadrarea în normativul de personal, respectarea termenelor pentru remedierea defıciențelor şi recomandărilor DSP Neamț, luarea măsurilor de supravegherea sănătății angajaților din spital”. Dr. Mirela Grădinaru a precizat că, la controlul din mai 2017, Spitalul Roman a primit trei amenzi, însumând 1.500 de lei, pentru ”nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”, în vreme ce, la controlul din noiembrie-decembrie, a primit două avertismente, pentru ”nerespectarea protocoalelor de lucru de către personalul sanitar”.

Punctul de vedere al conducerii Spitalului Municipal Roman va fi prezentat de îndată ce se va da curs solicitării pe care am adresat-o în acest sens, așa cum ni s-a cerut. (C.I.)

Articolul precedentDeputatul Iulian Bulai, posibil politician al anului
Articolul următorACTUALIZARE Incendiu la o locuinţă din Târgu Neamţ – CAUZA
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.