pietricica turism

Consiliul Județean Neamț face cadastru cu bani de la Cultură. 145.000 de lei au fost luați de la capitolul ”Cultură, recreere” și trecuți la capitolul ”Locuințe, servicii și dezvoltare publică”, pentru a fi folosiți la plata unor documentații cadastrale. Rectificarea bugetară adoptată ieri, 15 iulie, de plenul Consiliului Județean Neamț, a avut trei rațiuni la bază.

În primul rând, a fost nevoie ca 14 sectoare de drumuri județene și 6 poduri să fie incluse în lista de investiții a județului. Cele 20 de obiective însumează 1 milion de lei, iar documentațiile tehnico-economice le-au fost aprobate de consilierii județeni în aprilie anul acesta. Lista lor o regăsiți aici.

Un al doilea motiv care a impus rectificarea bugetului județului Neamț a fost managementul Teatrului Tineretului. Instituția de cultură a obținut finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național – 112.000 lei pentru proiectul #safespot, despre care puteți afla mai multe aici -, motiv pentru care a solicitat finanțatorului său, Consiliul Județean, aprobarea creșterii veniturilor proprii cu această sumă. Bugetul total aprobat pentru TT este de 7.064.000 lei.

În fine, poate cel mai important argument a fost necesitatea de a face permutări cu banii: compartimentele de specialitate ale CJ au cerut virări de credite și redistribuiri de sume pentru activitatea proprie, iar unitățile din subordinea CJ au solicitat permutări între articolele și alineatele bugetare.

Totuși, potrivit economiștilor de la județ, sunt probleme cu banii: ”bugetul secțiunii de funcționare prezintă un deficit de 659 mii lei, iar bugetul secțiunii de dezvoltare prezintă un deficit de 59.917 mii lei”.

Probabil cu multă nădejde în rectificarea de buget a Guvernului, Consiliul Județean Neamț dispune, în prezent, de un buget local al județului (479.102 mii lei venituri și 539.678 mii lei cheltuieli, din care 632 mii lei plăți restante), un buget al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii (264.562 mii lei venituri și 272.792 mii lei cheltuieli, inclusiv soldul anului 2018 și inclusiv sume care să mai stingă din restanțele de 1.158 mii lei la Spitalul Județean Neamț), lista obiectivelor de investiții (239.192 mii lei din bugetul local) și personalul cu tot cu salariile de bază pe anul acesta.

Pe secțiunea de funcționare, bugetul rectificat înseamnă un milion mai puțin la venituri (289.291 mii lei) și la cheltuieli (289.950 mii lei), iar pe secțiunea de dezvoltare, înseamnă un milion în plus la venituri (189.811 mii lei) și la cheltuieli (249.728 mii lei). Anexele prezintă toate acestea în detaliu (click aici). (D.O.)